Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

CCR respinge sesizările USR: Legile Educației sunt constituționale

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, cele două sesizări depuse de USR la legile Educației.

Decizia vine după ce, luna trecută, USR şi Forţa Dreptei au contestat la Curtea Constituțională noile Legi ale Educaţiei, pe motiv că acestea conţin mai multe prevederi neconstituţionale deoarece ar limita dreptul la învăţătură al copiilor şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi.

”Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și deputați neafiliați și a constatat că dispozițiile art.7 alin.(3), art.10 alin.(2) și (3), art.11 alin.(4), art.16 alin.(2) și (6), art.20 alin.(1), art.36 alin.(4), art.66 alin.(2), art.96, art.122 alin.(1), art.128 alin.(3), art.149 alin.(3) lit.g) și art.240 alin.(3) din Legea învățământului superior, precum și legea, în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.”, se arată în comunicatul transmis de CCR.

Ce spune ministrul Educației despre decizie

Ligia Deca spune că este „încă o victorie pentru învățământul românesc! Pachetul legislativ România Educată a trecut și de testul constituționalității”.

”Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior au în spate zeci de mii de ore de elaborare, sute de discuții cu partenerii importanți din domeniu, mii de observații analizate și săptămâni întregi de dezbatere parlamentară. A fost depus un efort colectiv pentru un proiect atât de necesar pentru România.

Am încredere că Legile educației vor transforma sistemul de învățământ din România și îl vor aduce la performanța pe care ne-o dorim.

La rândul meu, în calitate de ministru, voi face tot ce stă în puterea mea astfel încât obiectivele să fie îndeplinite, iar copiii noștri să învețe într-un mediu de calitate, bazat pe echitate, respect și profesionalism. Fiecare elev va avea șanse egale de a se dezvolta”, a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE