Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cazul scriitorului decorat de Iohannis și reclamat că are prea multe cărți a ajuns și în presa internațională. Le depozitează și pe terasa blocului

Un scriitor din Deva a fost reclamat de vecini că are prea multe cărți, pe care le-a depozitat pe casa scării și pe o terasă de deasupra blocului. El a făcut o glumă pe rețelele de socializare și a spus că blocul riscă să se prăbușească din cauza cărților, după ce a aflat de sesizarea făcută de administrația blocului.

Scriitorul a declarat, pentru Euronews, că oamenii sunt, de fapt, deranjați de cărți și gestul lor subliniază încă o dată cât de puțin citesc.

Românul, acuzat că are prea multe cărți și le depozitează pe terasa blocului

Scriitorul din Deva a avut o colecție de peste 40.00 de cărți, dar, cu timpul, a mai donat din acestea.

Cazul său a ajuns subiect de știre și în presa internațională, inclusiv în Norvegia sau peste Ocean, în SUA.

Daniel Iancu, scriitor: "A fost o exagerare, dar toate aceste exagerări le folosesc în toate cărțile pe care le-am scris până acum, pentru că ele sunt necesare pentru a atrage atenția oamenilor. Dintr-o glumă, s-a ajuns la o știre internațională.

Sunt în apartament, sunt peste tot. Am un singur dulap pentru haine în casă, în rest este doar mobila de bucătărie și toți pereții sunt acoperiți cu cărți. Nu am mai avut spațiu și pe unele le-am depozitat și pe casa scării. Acolo am inclusiv un pat, un scaun de pe scară, unde, dacă lumea vrea să vină să citească, este disponibil. Este ca un fel de bibliotecă publică. Am mai depozitat și pe o terasă pe care o avem proprietate comună. O să plătesc taxe dacă trebuie, nu e aia problema."

Oamenii au comentat la postarea scriitorului. Un bărbat îi spune, în glumă, că poate oamenii au văzut cărți despre demolări și acestea ar putea duce la prăbușirea stabilimentului. Cineva a adăugat că, dacă se face media aritmetică între numărul total de cărți și locatari, ar rezulta o cifră acceptabilă, chiar onorantă pentru blocul respectiv. O altă persoană îl întreabă pe scriitor dacă s-ar putea echilibra greutatea în bloc în cazul în care ar oferi și vecinilor niște cărți.

Daniel Iancu, scriitor:"Nu le-am citit pe toate pentru că unele sunt cărți pur științifice și citești pasajele care te interesează."

Scriitorul spune că va lua cărțile și le va depozita în locuri special amenajate în oraș.

Daniel Iancu, scriitor: "Vreau să le depun acolo, dar, pe timpul iernii, s-a observat faptul că toate cărțile sau majoritatea cărților au dispărut. Impresia mea este că cineva le-a luat nu să le citească, ci să se încălzească cu ele. Și nu sufletește, ci fizic."

Administratorul blocului a spus că oamenilor ne este frică să nu fie stricată izolația de pe acoperișul blocului, care a fost recent schimbată. De asemenea, locatarii se gândesc să nu izbucnească un incendiu dacă o persoană aruncă, la întâmplare, un muc de țigară.

Daniel Iancu, scriitor: "Problema este că pe lume o deranjează cărțile, nu faptul că se dărâmă blocul, că o să fie incendiu".

În 2022, Daniel Iancu, în prezent cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, a primit medalia aniversară Centenarul Marii Uniri, conferită de Klaus Iohannis. Daniel Iancu spune că premiul a venit în urma muncii depuse timp de 12 ani, în care a scris și a căutat mormintele eroilor. El este autorul mai multor volume de istorie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE