Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Românii fac economii în fiecare lună, în ciuda inflației. Câți bani pun deoparte

În ciuda inflației, românii tot au reușit să economisească anul trecut. În medie, câte 807 lei lunar pe familie, arată datele Institutului Național de Statistică.

Sumele diferă de la o categorie la alta. Familiile de salariați au pus deoparte peste 1.100 de lei pe lună, pensionarii, în jur de de 530 de lei, iar agricultorii, puțin peste 300 de lei.

Sunt și gospodării care au apelat la împrumuturi pentru a face față cheltuielilor. Cel mai puțin, pensionarii, care s-au dovedit a fi și cei mai economi. La fiecare 7 lei câștigați, un leu a fost economisit.

O treime dintre români nu reuşeşte să economisească

Un alt studiu arată că în prezent, o treime dintre români nu reuşeşte să economisească bani, cu precădere persoanele între 45 şi 55 de ani (41%) şi cele cu venituri mici (38%). De asemenea, o altă treime dintre respondenţi consideră că vor economisi mai puţin decât până în prezent, fiind puşi în situaţia de acorda o atenţie sporită planificării bugetelor lunare pentru a reuşi să pună bani de-o parte. Această perspectivă este întâlnită în mai mare măsură în cazul persoanelor cu venituri medii (36%), notează Agerpres.

Tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 ani au devenit mai responsabili faţă de gestionarea finanţelor personale, în cazul acestora fiind înregistrată cea mai mare pondere a celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%), faţă de totalul eşantionului (8%), se menţionează în studiul Reveal Marketing Research.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE