Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câți bani a cheltuit Rusia până acum în războiul pe care l-a declanșat în Ucraina

Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022, într-o așa-zisă "operațiune militară specială", așa cum au numit-o rușii. Aceștia au sperat că vor încheia ostilitățile în timp scurt, însă războiul durează deja de mai bine de un an și jumătate, timp în care regimul lui Vladimir Putin a cheltuit enorm.

Rusia a cheltuit 167 de miliarde de dolari pentru a susține războiul din Ucraina

Sumele de bani pompate pentru a susține acest război au fost dezvăluite de publicația Forbes Ucraina, care susține că această invazie la scară largă a costat-o pe Rusia 167 de miliarde de dolari până acum.

Din această sumă, 51,3 miliarde de dolari au fost folosite pentru aprovizionarea armatei, în timp ce plata salariilor militarilor a însemnat 35,1 miliarde de dolari. Inițial, cheltuielile cu fiecare soldat rus erau de 200 de dolari pe zi, însă deprecierea rublei a făcut ca aceste cheltuieli să ajungă la 120 de dolari zilnic pentru un singur militar. În plus, Guvernul Rusiei a acordat familiilor soldaților despăgubiri în valoare de 21 de miliarde de dolari, după cum precizează publicația Kyivindependent.

În primele 6 luni din 2023, Rusia și-a depășit deja bugetul de apărare pentru tot anul

În prima jumătate a anului 2023, Rusia a cheltuit 5.600 de miliarde de ruble doar pentru apărare, iar asta înseamnă că suma a depășit deja întreg bugetul planificat apărării pentru acest an.

De la începutul războiului, ucrainenii au reușit să distrugă echipamente rusești în valoare de 34 de miliarde de dolari, până pe data de 24 august, când s-a împlinit un an și jumătate de la startul invaziei. Datele au fost publicate de sursa citată, pe baza informațiilor făcute publice de Statul Major General al Ucrainei.

Însă aceste sume nu includ cheltuielile de apărare ale Rusiei care nu au legătură cu războiul. În plus, Rusia are pierderi economice uriașe din cauza sancțiunilor internaționale care i-au fost aplicate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE