Cât ne costă Masa de Crăciun, în 2025. Sărbători mai scumpe pentru europeni

Masa de Crăciun este unul dintre cele mai așteptate momente ale sărbătorilor, dar anul acesta cu un impact considerabil asupra bugetelor familiilor din Europa.

O analiză a prețurilor din supermarketuri din 12 țări europene, inclusiv România, pentru alimentele care compun meniul tradițional de Crăciun arată că, în unele cazuri, familiile plătesc cu aproape 30% mai mult față de anul trecut.

În Spania, un meniu complet  pentru o familie cu patru persoane costa în jurul a 82 €, în timp ce în Franța o cină cu curcan umplut ajunge la aproape 74 €, ambele au suferit creșteri semnificative de preț față de anul trecut. 

În Germania, tradiționala gâscă cu garnituri s-a scumpit și ea cu aproape 28 %, până la 71 €, iar în Marea Britanie costul unei mese festive cu curcan și garnituri a ajuns la 44 €.

Pe de altă parte, Polonia rămâne mai accesibilă, cu un preparat tradițional, pierogi la circa 35 € pentru o familie de patru persoane, asta după ce prețurile au scăzut față de anul trecut.

În România, masa tradițională de Crăciun: sarmale cu mămăligă costă aproximativ 90 lei, echivalentul a 17 euro si 50 de cenți, fiind cel mai accesibil preparate din analiza comparativă.

Astfel, preparatele festive de sărbători diferă nu doar în meniu, ci și în buget: de la opțiuni mai economice în Europa de Est, la cheltuieli substanțiale în Europa de Vest.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE