Masa de Crăciun este unul dintre cele mai așteptate momente ale sărbătorilor, dar anul acesta cu un impact considerabil asupra bugetelor familiilor din Europa.
O analiză a prețurilor din supermarketuri din 12 țări europene, inclusiv România, pentru alimentele care compun meniul tradițional de Crăciun arată că, în unele cazuri, familiile plătesc cu aproape 30% mai mult față de anul trecut.
În Spania, un meniu complet pentru o familie cu patru persoane costa în jurul a 82 €, în timp ce în Franța o cină cu curcan umplut ajunge la aproape 74 €, ambele au suferit creșteri semnificative de preț față de anul trecut.
În Germania, tradiționala gâscă cu garnituri s-a scumpit și ea cu aproape 28 %, până la 71 €, iar în Marea Britanie costul unei mese festive cu curcan și garnituri a ajuns la 44 €.
Pe de altă parte, Polonia rămâne mai accesibilă, cu un preparat tradițional, pierogi la circa 35 € pentru o familie de patru persoane, asta după ce prețurile au scăzut față de anul trecut.
În România, masa tradițională de Crăciun: sarmale cu mămăligă costă aproximativ 90 lei, echivalentul a 17 euro si 50 de cenți, fiind cel mai accesibil preparate din analiza comparativă.
Astfel, preparatele festive de sărbători diferă nu doar în meniu, ci și în buget: de la opțiuni mai economice în Europa de Est, la cheltuieli substanțiale în Europa de Vest.
