Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de periculos e să vizitezi Sicilia după ce a erupt vulcanul Etna

Vulcanul Etna a luminat cerul Siciliei duminică noapte, după câteva luni de liniște. Este unul dintre cei mai activi vulcani din lume.

În august, aeroportul din Catania a fost forțat să se închidă temporar și au fost impuse restricții de circulație în urma unei erupții care a aruncat cenușă în împrejurimi. Nu există niciun semn că vor fi perturbate călătoriile internaționale către insula italiană.

Între timp, Islanda a declarat stare de urgență din cauza temerilor legate de erupția iminentă a unui vulcan, care ar putea anula zborurile. Dacă vă gândiți să vă rezervați o vacanță în Catania și în estul Siciliei, s-ar putea să vă fie teamă că activitatea vulcanică v-ar putea perturba călătoria.

Iată tot ce trebuie să știți despre frecvența erupțiilor vulcanului Etna și despre modul în care afectează călătoriile și turismul.

Cât de des erupe muntele Etna?

Muntele Etna este unul dintre cei mai activi vulcani din Europa și s-a aflat într-o stare de activitate aproape constantă în ultimul deceniu.

Pot exista erupții de mai multe ori într-un an și chiar într-o lună. Actuala perioadă de erupție a început în 2013, potrivit Smithsonian Global Volcanism Program. În 2021, Etna a emis atât de mult material vulcanic într-o perioadă de șase luni încât a crescut în înălțime cu aproape 30 de metri.

Anul acesta au avut loc deja mai multe erupții. Site-uri precum Volcano Discovery urmăresc în detaliu activitatea Etnei și puteți urmări o transmisiune în direct a vulcanului pe site-ul Etna Observatory.

De cele mai multe ori, exploziile Etnei sunt clasificate drept activitate vulcanică de nivel scăzut. Aceasta include coloane de cenușă, jeturi de lavă și explozii stromboliene - explozii ușoare de magmă care sunt totuși dramatice de observat.

Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia a declarat că înălțimea coloanei eruptive de noaptea trecută este estimată la aproximativ 4500 de metri deasupra nivelului mării.

Muntele Etna este sigur de vizitat?

Muntele Etna este considerat a fi un vulcan sigur - majoritatea erupțiilor nu pun în pericol pe cei care vizitează sau locuiesc în zonă, potrivit Euronews Travel.

Adesea, cel mai mare inconvenient este cenușa care acoperă orașele din jur în timpul erupțiilor. De asemenea, acest lucru forțează ocazional închiderea aeroportului Catania, așa cum s-a întâmplat la începutul acestei săptămâni și în luna mai a acestui an.

Vulcanul se află sub supraveghere intensă. Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Catania are la fața locului un sistem de camere, senzori, computere și controale umane care înregistrează și comunică în timp real trepidațiile.

Muntele Etna este considerat un vulcan sigur - majoritatea erupțiilor nu îi pun în pericol pe cei care vizitează sau locuiesc în zonă. Cu toate acestea, ocazional, vulcanul a reprezentat o amenințare. În 1928, întregul oraș Mascali a fost distrus. În anii 1990, valurile de lavă au amenințat orașul Zafferana Etnea și au trebuit să fie îndepărtate prin săparea unor canale.

Cel mai recent, în 2002, aburi de lavă au distrus magazinele, hotelurile și restaurantele din zona Piano Provenzana.

Mai mult, Etna nu trebuie subestimată de vizitatorii care speră să urce pe versanții săi. Compania de excursii Go Etna îi sfătuiește pe vizitatori să meargă întotdeauna însoțiți de un ghid local sau de o agenție - dacă doriți să treceți de pragul de 2.900 de metri, este obligatoriu să angajați un ghid.

De asemenea, aceștia recomandă să vă anunțați hotelul sau B&B cu privire la traseul dumneavoastră și, dacă schiați, să nu ieșiți în afara pârtiei.

Puteți vizita Etna în timpul unei erupții?

Deoarece activitatea vulcanică este, în general, la un nivel scăzut, puteți vizita vulcanul chiar și în timpul unei erupții.

Există o mulțime de trasee de drumeție care se țin departe de vârf și de craterele unde au loc exploziile.

Vizitarea în timpul unei erupții este o experiență palpitantă, iar unii ghizi organizează excursii pe timp de noapte, în special pentru a vă minuna de spectacolul de lumini înflăcărate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE