Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de mult cheltuiesc statele pe sănătate. Statele Unite rămân lider în cheltuielile pentru asistența medicală

Raportul recent al OCDE, "Health at a Glance 2023", dezvăluie o presiune financiară substanțială asupra sistemelor de sănătate din țările cu cele mai mari venituri. Cheltuielile pentru asistența medicală au constituit aproximativ 9,2% din PIB în țările dezvoltate, cu o scădere de la 9,7% în 2021, indicând o tendință de reducere a cheltuielilor post-pandemie și impactul inflației, potrivit euronews.com.

"Pe fondul cererii tot mai mari de servicii ca urmare a efectului combinat al îmbătrânirii populației și al stilurilor de viață nesănătoase, sistemele de sănătate trebuie să faciliteze un acces mai bun și mai rapid la îngrijiri medicale la prețuri accesibile, abordând în același timp efectele persistente ale COVID-19 asupra psihice și fizice sănătate”, a explicat Mathias Cormann, secretarul general al OCDE.

SUA în topul statelor care cheltuie cel mai mult pe sănătate

În 11 țări OCDE, cheltuielile cu sănătatea ca pondere din PIB în 2022 au înregistrat o scădere față de nivelurile din 2019, subliniind o tendință de ajustare la noile condiții economice.

Statele Unite rămân lider în cheltuielile pentru asistența medicală, contribuind cu echivalentul a 16,6% din PIB. Germania și Franța ocupă locurile următoare, cheltuind 12,7%, respectiv 12,1% din PIB pentru asistența medicală.

"Accelerarea transformării digitale a sistemelor de sănătate poate îmbunătăți eficacitatea acestora." - Mathias Cormann, OCDE

Cheltuieli pe cap de locuitor

Statele Unite au rămas, de asemenea, cel mai mare cheltuitor pe cap de locuitor în domeniul sănătății, ajungând la echivalentul a 12.555 USD per cetățean, urmate de Elveția și Germania.

În perioada anterioară pandemiei, cheltuielile anuale de asistență medicală pe cap de locuitor au crescut cu o medie de 2,6% în țările OCDE.

Între 2019 și 2022, creșterea medie a cheltuielilor pe cap de locuitor a accelerat la 3,3%, atingând un vârf în 2021, înainte de a scădea în 2022. Multe țări încă se confruntă cu dificultăți, cu speranța de viață scăzută în medie cu 0,7 ani între 2019 și 2020 în țările OCDE.

Infrastructura de sănătate și personalul pedical

În țările OCDE, media paturilor de spital la 1.000 de persoane este de 4,3, cu Coreea de Sud și Japonia având rate mai mari. Cu toate acestea, numărul de paturi a scăzut în aproape toate țările din 2011, din cauza utilizării mai mari a grădiniței și reducerii duratei medii de ședere.

"Preocupările de lungă durată legate de penuria de medici și de îmbătrânirea forței de muncă din domeniul medical au determinat un număr mare de țări OCDE să crească numărul de studenți în programele de educație medicală în urmă cu mulți ani." - Raport OCDE

Între 2011 și 2021, numărul de medici din țările OCDE a crescut de la 3,5 milioane la 4,3 milioane, depășind ritmul creșterii populației.

Numărul absolvenților de medicină din țările OCDE a crescut semnificativ, de la 93.000 în 2000 la 160.000 în 2021. Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la specializarea în medicina generală și la penuria de medici în regiunile rurale și îndepărtate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE