Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de important este dresajul canin. Sfaturile unui specialist pentru cei care adoptă animale de la adăpost

Persoanele care doresc să salveze viaţa unui câine şi îl adoptă de la adăpost trebuie să fie foarte atente, deoarece de multe ori aceştia pot avea un comportament nedorit din cauza traumelor psihice. De multe ori aceşti câini sunt instabili psihic şi emoţional şi pot deveni agresivi foarte uşor.

Trainerul Szabo Zoltan este de părere că noii proprietari ar trebui să urmeze un program minim prin care să înveţe cum să se comporte cu patrupedul.

"E un fenomen interesant cu care ne confruntăm. De exemplu, căţeii luaţi de pe stradă, deseori avem probleme destul de serioase pentru că sunt destul de instabili psihic şi emoţional. Parcă la câinii de pe străzi e puţin mai accentuat acest comportament pentru că sunt instabili şi dacă ajung într-un anumit mediu în care nu sunt stabilite anumite reguli, chiar este încurajat comportamentul dominant. Fără să îţi dai seama, dacă nu pui reguli în terenul câinelui tău, pur şi simplu încurajezi comportamentul dominant şi agresiv. Chiar şi un labrador poate fi dominant agresiv cu alţi câini sau să aibă reacţii agresive. Dacă acestea nu sunt controlate, apar multe probleme", a spus Zoli, potrivit Agerpres.

De ce au unii câini un comportament agresiv

Potrivit acestuia, la câini pot apărea diferite probleme de comportament din cauza unei educaţii incorecte.

''Nu doar un câine care vede agresivitate şi la care este încurajat comportamentul agresiv sau are traume va deveni un câine agresiv, sau care nu primeşte suficientă iubire şi afecţiune. Şi la un câine care primeşte prea multă atenţie, prea multă afecţiune şi nu este cumva modelat comportamentul lui şi instinctele apar probleme serioase. Acei câini vor fi mai agresivi decât în general. Un câine fricos are şanse mari să devină un câine agresiv pentru că frica va compensa cu agresivitatea şi câinele îşi va da seama că, dacă mârâie, îşi arată colţii şi muşcă, poate ţine departe pericolul şi va fi un câine periculos", a arătat trainerul Szabo Zoltan.

Unele persoane care iau pe cont propriu dresajul recurg la tot felul de soluţii cum ar fi zgărzile electrice sau cele cu ţepi, însă nefolosite corect acestea pot agrava şi mai tare problemele.

"În foarte multe ţări se interzic deja anumite zgărzi, echipamente de corecţie, ca de exemplu zgarda cu ţepi, zgarda electrică, zgarda strangulantă pentru că traumatizezi câinele, e un act de maltratare împotriva animalelor. Sunt anumite situaţii când eu, ca şi specialist, nu am altă cale. Când vine un câine de trei ani, agresiv, care deja muşcă, cu tupeu sare la tine şi te muşcă, nu ai altă soluţie. Nu va merge cu iubire şi cu afecţiune, din păcate. Acolo n-ai altă soluţie decât să te lupţi cu câinele. Chiar şi un câine de talie medie e destul de puternic şi muşcă destul de bine", a spus trainerul.

Rolul cursurilor de dresaj canin

Scopul unui mic curs de dresaj este în primul rând pentru stăpâni, care trebuie să înveţe cum să comunice cu aceştia, cum să stabilească limitele, cum să le înţeleagă limbajul.

O categorie aparte sunt câinii consideraţi ''periculoşi'', pentru care în unele state proprietarii au nevoie de teste prin care să arate că sunt capabili să îi gestioneze. În România este nevoie doar de înregistrarea lor la Poliţie.

"Şi în România ai acces la orice câine, dar în alte ţări, dacă vrei un câine care se încadrează într-o grupă cu potenţial de periculozitate, tu ai nevoie de un examen, un test psihologic, ca un fel de port-armă, dar un fel de port-câine. În Germania cred că eşti obligat cu orice câine să te înscrii la o şcoală de dresaj autorizat ca să dai un examen pentru a plimba câinele pe stradă", a mai spus Zoli.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE