Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carnea de porc devine tot mai scumpă în România și în toată Uniunea Europeană

Carnea de porc devine tot mai scumpă în Uniunea Europeană. În numai o săptămână, în România, prețul a crescut cu patru procente, și asta la poarta fermei. Majorarea înseamnă că producătorii din România au prețuri mai mari cu 50% în comparație cu 2021. Există însă și carne de porc mai scumpă – în Polonia și Slovenia.

Care e diferența față de 2021

Crescătorii de porci din România au anunțat o nouă scumpire, care este și cea mai consistentă în toată Uniunea Europeană. Majorarea de patru procente în numai câteva zile înseamnă că acum suta de kilograme de carcasă de porc ajunge la peste 216 euro. Este o creștere de câteva zeci de procente în comparație cu valoarea de acum un an. Dacă ritmul se păstrează, este posibil să ajungem iarăși la valoarea maximă din iunie, de circa 220 de euro pentru suta de kilograme de carcasă de porc.

Însă există țări europene unde carnea la poarta fermei este chiar și mai scumpă – în Slovenia, 228 de euro și Polonia 226 de euro. În Uniunea Europeană, prețul mediu este de 202 euro suta de kilograme de carcasă de porc.

Interesant este gradul de creștere a prețurilor în România – patru procente, față de o medie europeană de numai un procent. Iar același lucru este valabil și pentru majorarea la un an – 53% la crescătorii din România, față de o medie comunitară de 32%.

Sacrificările de suine, în scădere

Dacă la creșterea de preț, România este pe primul loc european, aceeași situație este și în cazul sacrificărilor. Potrivit datelor Comisiei Europene, România a raportat cea mai mare scădere a numărului de sacrificări din UE (minus 15,4% în ianuarie-mai 2022), pe un fond în care în întreaga Europa sacrificările sunt pe un trend descendent (minus 3,1%).

Dincolo de datele Comisiei Europene în această chestiune, în ceea ce privește prognoza Bruxellesului pentru recolta de porumb, Comisia a redus cu 10% estimările privind recolta de porumb din acest an în blocul comunitar. Este a doua scădere consecutivă, din cauza secetei severe. Randamente scăzute se înregistrează în România, Franţa, Bulgaria şi Ungaria, ceea ce înseamnă și producții mai mici, luând în considerare că porumbul este un furaj important în creșterea porcilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE