Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carlos Sainz a câștigat Marele Premiu de Formula 1 al Australiei. Max Verstappen și Lewis Hamilton au abandonat

Ferrari a obținut primul succes din acest sezon de Formula 1. Ba chiar un dublu succes, după victoria lui Carlos Sainz, din Marele Premiu al Australiei și clasarea pe locul secund a lui Charles Leclerc.

Triplul campion mondial de la Red Bull, Max Verstappen, a abandonat după doar patru tururi, cu probleme la motor. Pe locul al treilea s-a clasat Lando Norris, de la McLaren.

Dublă Ferrari în Australia. Victorie Sainz, și locul 2 pentru Leclerc

Pe superbul circuit Albert Park, din Melbourne, în fața a 130.000 de spectatori, Verstappen a plecat din pole-position pentru a treia oară din tot atâtea curse ale acestui sezon. Însă abandonul olandezului a fost primul după aproape doi ani și 43 de curse. Ultima dată când a pățit-o a fost tot în Australia, în aprilie 2022.

Sainz, care a plecat de pe locul secund, a profitat de abandonul triplului campion mondial și a preluat conducerea imediat. Spaniolul de la Ferrari a revenit la volanul monopostului după ce s-a refăcut în urma operației de apendicită din urmă cu 16 zile, care l-a făcut să rateze etapa trecută, cea din Arabia Saudită, acolo unde locul său a fost luat de puștiul Oliver Bearman (18 ani), care a obținut locul 7 la debutul în Formula 1.

Leclerc s-a apropiat la un moment dat la o secundă de Sainz, însă nu s-a mai repetat istoria de anul trecut, când cei doi coechipieri s-au luptat pe circuitul de la Monza.

Înainte de etapa trecută pe care a ratat-o din cauza intervenției chirurgicale, Carlos Sainz a obținut locul 3 în prima cursă a sezonului. Acest Mare Premiu al Australiei a fost al treilea grand prix câştigat de Sainz în cariera sa, după cele din Marea Britanie (2022) şi Singapore (2023).

  • Este pentru prima dată după doi ani când Ferrari reușește dubla. Precedenta dublă a Scuderiei a fost în 2022, în Marele Premiu din Bahrain.

Pilotul spaniol Carlos Sainz va pleca de la Ferrari la finalul acestui sezon, când îi expiră contractul, iar în locul său va ajunge septuplul campion mondial Lewis Hamilton. Britanicul de la Mercedes a fost și el lovit de ghinion în etapa din Australia și a trebuit să abandoneze în turul al 17-lea, tot cu probleme la motor. Colegul lui Hamilton, George Russell, a abandonat la rându-i, după ce a lovit parapetul.

"A fost o cursă foarte bună, m-am simțit foarte bine. Fizic, nu am fost foarte bine, dar am reușit să îmi protejez pneurile. Viața e un rollercoaster! Le recomand tuturor piloților să-și scoată apendicele :) . Cred că astăzi am fi putut avea o luptă bună pentru primul loc, între mine și Max, dar el a pierdut mașina. E păcat, dar eu sunt fericit că am câștigat. Din al doilea tur, am simțit că pot câștiga cursa. Am avut grijă de pneuri, m-am gândit la steagurile roșii, dar a fost o cursă curată până la urmă", a spus Sainz.

Pe locul 4 a încheiat Oscar Piastri, care a demonstrat că McLaren se luptă de la egal la egal cu Ferrari în acest an, având în vedere că niciuna dintre echipe nu pare să se poată apropia de campioana mondială Red Bull.

Locul al cincilea i-a aparținut lui Sergio Perez, de la Red Bull, iar al șaselea, lui Lance Stroll, de la Aston Martin.

După această dublă reușită de Ferrari, italienii au redus la 4 puncte diferența din clasament față de liderul Red Bull.

Următoarea cursă din Marele Circ va fi peste două săptămâni (5-7 aprilie), în Japonia, pe circuitul de la Suzuka, unul foarte tehnic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE