Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Oliver Bearman, pilotul de 18 ani pe care mizează Ferrari în Arabia Saudită

La 18 ani, britanicul Oliver Bearman debutează în Formula 1, în etapa din Arabia Saudită. Ferrari l-a ales pentru a-l înlocui pe Carlos Sainz, care va rata a doua etapă a calendarului, pentru a fi operat de apendicită.

Bearman este unul dintre cei trei piloți de rezervă ai scuderiei italiene în acest sezon. Tânărul pilot, care concurează în Formula 2, la Prema Racing, a fost ales de Ferrari în detrimentul lui Antonio Giovinazzi, pilot cu experiență în Formula 1, și Robert Shwartzman.

Decizia celor de la Ferrari îl va face pe britanic cel mai tânăr pilot din actuala grilă de Formula 1. Este, totodată, cel mai tânăr pilot de F1 din istoria Ferrari.

Cariera lui Oliver Bearman și primul contact cu Formula 1

În 2020, Bearman a concurat în campionatul ADAC F4 și în campionatul italian F4 și a obținut o victorie în fiecare categorie, precum și câteva podiumuri. După ce a trecut de la echipa US Racing la Van Amersfoort Racing pentru campaniile din 2021, Bearman a câștigat în mod impresionant ambele titluri, obținând un total de 17 victorii pe parcurs, potrivit formula1.com.

La finalul anului 2021, britanicul a devenit membru al Academiei Ferrari și a debutat în Formula 3 în anul 2022, pentru echipa Prema Racing. A încheiat sezonul pe locul al treilea și deja Bearman se anunța un pilot de mare perspectivă.

În sezonul următor, a făcut saltul în Formula 2, tot pentru Prema Racing. A încheiat sezonul pe locul 6, reușind patru victorii. În etapa din Azerbaidjan, a reușit o dublă memorabilă: victorie în cursa de sprint și în Marele Premiu.

Etapa din Arabia Saudită nu va fi primul contact al britanicului cu Fomula 1. În octombrie 2023, acesta a avut ocazia să testeze un monopost Ferrari la Fiorano.

Ollie Bearman, pe aceeași listă cu Charles Leclerc, Jules Bianchi sau Sergio Perez

Bearman este considerat unul din marile talente care sunt așteptate să primească un loc full-time la o echipă de Formula 1, în următorii ani. Asocierea sa cu Academia Ferrari este așteptată să aibă un rol crucial în dezvoltarea sa ca pilot pentru Marele Circ.

Alți piloți care au făcut parte din programul de dezvoltare a piloților al echipei italiene sunt Jules Bianchi, Sergio Perez, Lance Stroll, Zhou Guanyu, Charles Leclerc sau Mick Schumacher, piloți care au ajuns să concureze în Formula 1, chiar dacă nu toți pentru Ferrari.

În acest sezon, pe lângă faptul că va concura în Formula 2 pentru Prema Racing, Ollie Bearman își va împărți îndatorirea de pilot de rezervă între Ferrari și Haas.

”Puștii-minune” care ar putea ajunge în Formula 1

La Marele Premiu al Arabiei Saudite, a doua etapă din sezonul 2024 de Formula 1, prestația lui Bearman îl poate ajuta să ajungă pe radarul unei echipe din Marele Circ, pentru a primi un loc full-time, în următorii ani.

Nu este singura tânără speranță pe care fanii competiției o pot vedea în viitor. Liam Lawson (22 de ani) a avut o prestație foarte bună în sezonul precedent, când l-a înlocuit la Alpha Tauri pe Daniel Ricciardo pentru două etape. Deși s-a clasat în puncte la prima sa cursă de F1, tânărul pilot neo-zeelandez nu a reușit să obțină un loc full-time în echipă, ala cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Nyck de Vries.

În schimb, cei de la Red Bull preferând să mizeze în continuare pe perechea Daniel Ricciardo - Yuki Tsunoda, însă specialiștii se așteaptă ca acesta să primească o șansă, chiar în sezonul 2025.

Kimi Antonelli (17 ani) este un alt pilot urmărit cu mare interes. Italianul se află la primul său sezon în Formula 2, la Prema Racing, și face parte din programul de juniori al celor de la Mercedes. Este văzut ca un pilot de mare perspectivă și este vehiculat drept potențial înlocuitor al lui Lewis Hamilton la Mercedes, după plecarea acestuia de la echipă, din 2025. Totul depinde de ce va face Antonelli în F2.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE