Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carburanții se scumpesc din nou. Creșterile de prețuri sunt dese

Carburanții se scumpesc, din nou, pe zi ce trece. Doar în ultima săptămână, prețul benzinei a crescut cu câțiva bani pe litru, zilnic. 

La o stație de carburanți din România, luni dimineață, un litru de benzină costă 6,4 lei, iar un litru de motorină 7,62 lei.

Potrivit statisticilor din ultimele zile, benzina este cea care s-a scumpit cel mai frecvent. Nu a avut parte de scumpiri majore, dar în ultimele cinci zile a avut parte de scumpiri la interval de 24 de ore.

Dacă facem o comparație cu sfârșitul anului trecut, putem observa că atunci prețul pentru un litru de benzină era de 6,2 lei, iar în acest moment avem un preț mediu de 6,5 lei.

În cazul motorinei, scumpirile sunt ceva mai rare, însă există diferențe de prețuri. Pe 32 decembrie 2022, era un preț de 7.17 bani, iar în acest moment este un preț mediu de 7.65 lei. 

Motivul pentru care prețul carburanților crește

Unul dintre motivele pentru care avem parte de aceste scumpiri este și creșterea prețului petrolului brand pe piața internațională. Dacă pe 4 ianuarie, un baril de petrol se vindea cu 77,8 dolari, în acest moment a ajuns la 87,73 dolari pe baril, lucru care se reflectă și în prețurile de la pompă.

Chiar și așa, România este pe locul întâi în Uniunea Europeană, în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, iar în ceea ce privește motorina, țara noastră se situează pe locul trei, după Bulgaria și Malta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE