Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Carburanții se scumpesc, de la 1 iulie. Cât vor plăti șoferii în plus pentru un plin

Benzina și motorina s-au ieftinit cu aproximativ 20 de bani de la începutul lunii și până în prezent. Bucuria șoferilor este, însă, de scurtă durată. De la 1 iulie, prețurile vor urca din nou, după creșterea accizelor. Asta însemnă, în medie, 20 de lei în plus pentru un plin.

Combustibil mai ieftin, însă doar până în iulie

Șofer: „Pentru oamenii de rând, se simte”.

Ieftinirea se vede mai bine la un plin de benzină sau motorină. La începutul lunii mai, un plin pentru un vehicul cu un rezervor de 50 de litri îi costa pe șoferi aproximativ 371 de lei. Acum, șoferii economisesc 9 lei.

Andre Rotaru, jurnalist Euronews România: „Conform datelor strânse de platforma peco-online.ro, de la începutul acestei luni și până în prezent, prețurile pentru un litru de benzină sau de motorină au scăzut, în medie, cu aproximativ 20 de bani”.

Șofer: „Da, se simte, sigur că da”.

Șoferiță: „Sărut mâna de întrebare, avem GPL. Când e mai sus, când e mai jos, traficul ne omoară, oricum”.

Mihai Nicuț, jurnalist specializat în domeniul energiei: „Sunt nouă ieftiniri consecutive ale carburanților la pompele din România - cinci, doar în luna mai. Și este o urmare firească a evoluției cotaților la carburanți pe piețele europene. Pe termen scurt este de așteptat ca această evoluție descendentă a prețurilor să continue. Există motorină în exces, se pare, pentru piața europeană ca urmare a livrărilor crescute din zona Asiei”.

Adrian Negrescu, analist economic: „Sunt stocuri suficiente pe piețele internaționale care asigură cererea. Ei, din această perspectivă, și optimismul investitorilor legat de piața petrolului este în creștere. Astfel că prețurile nu aveau cum să crească”.

Bucuria șoferilor nu va dura mult. Începând cu 1 iulie, acciza pentru combustibil va crește.

Adrian Negrescu, analist economic: „Această decizie nu va face altceva decât să pună gaz pe focul inflației. Adică să contribuie la un nou val de scumpiri în cam toate domeniile de activitate”.

Mihai Nicuț, jurnalist specializat în domeniul energiei: „Avem o creștere de acciză care se traduce într-un preț mai mare la pompă cu 43 de bani pe litru la benzină și 40 de bani pe litru la motorină. Asta, după o precedentă majorare a accizelor la 1 ianuarie nu mă aștept să se renunțe la această acciză de la 1 iulie pentru că datele bugetului nu arată foarte bine”.

Specialiștii spun că prețul pentru combustibil nu va scădea în perioada următoare suficient de mult astfel încât să nu avem parte de scumpiri odată cu majorarea accizelor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE