Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Capodopere microscopice: cum arată cele mai mici sculpturi din lume, realizate în gaură de ac

Când era mic, unii învățători i-au spus că n-o să facă nimic în viață, dar acum, britanicul Willard Wigan este un artist apreciat în toată lumea pentru creațiile lui microscopice, lucrate manual în gaura acelor de cusut sau chiar pe o geană de om.

Willard Wigan și sculpturile lui microscopice

Willard pare să fi găsit ac de cojocul tuturor celor care i-au spus cândva că n-o să reușească. Face creații atât de mici că pot încăpea în gaura unui ac de cusut.

  • Nouă cămile, în șir indian, în ochiul unui ac - de Willard Wigan
  • „Ceaiul Pălărierului Nebun”, în ochiul unui ac - de Willard Wigan

Invizibile cu ochiul liber, vizibile doar la microscop. Uluitoare.

În orificiul unui alt ac, sculptorul a recreat Muntele Rushmore, cu cei patru președinți americani: George Washington, primul președinte al SUA, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt.

Un micro-artist devenit mare. Britanicul - care suferă de autism - deține recordul mondial pentru cele mai mici sculpturi realizate manual. În 2017, și-a doborât propriul record după ce a creat un embrion uman dintr-o fibră de covor, care a măsurat 0,05388 mm lățime, scrie Euronews.

  • Albă-ca-Zăpada, realizată din aur, în care au încăput și cei șapte pitici, în ochiul unui ac - de Willard Wigan

Willard Wigan spune că întâmpină și provocări atunci când lucrează. Cele care par mici pentru alții nu sunt deloc neînsemnate pentru el.

„Uneori, mă trezesc în situații neplăcute, când o muscă zboară pe sub microscop și bătaia aripilor ei poate să-mi arunce una dintre sculpturi în aer”, mărturisește Wigan.

„Arta mea mă înnebunește, dar bucuria vine când e totul gata și când o văd și ceilalți”, adaugă el.

Willard s-a născut în Birmingham și spune că a realizat primele lui opere de artă miniscule pe când avea cinci ani: pantofi, pălării și case, de mărimea unor furnici. Anii au trecut și Willard a devenit din ce în ce mai bun, ajungând să lucreze cel mai bine - spune el - „între bătăile inimii”, ca să evite tremuratul mâinilor.

  • Pe o boabă mică de cafea, Willard a sculptat portretul Reginei Elisabeta a II-a
  • Iar pe o geană, un skateboarder

Și alte microsculpturi impresionante făcute de Wigan:

VEZI GALERIA
7 imagini

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE