Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tony Bennett, cântărețul eminent și atemporal care a onorat o carieră de zeci de ani a murit vineri. Avea 96 de ani, și a murit cu doar două săptămâni înainte de ziua sa de naștere. Devotamentul său pentru cântecele clasice americane i-a adus primul premiu Grammy pentru hitul din 1962, "I Left My Heart In San Francisco".

Publicista Sylvia Weiner a confirmat decesul lui Bennett, spunând că acesta a murit în orașul său natal, New York.

Cariera lui Tony Bennet

Fiind unul dintre ultimii mari cântăreți de saloon de la jumătatea secolului al XX-lea, Bennett a spus adesea că ambiția sa de-o viață a fost să creeze "un catalog de hituri mai degrabă decât discuri de succes". El a lansat peste 70 de albume, a obținut 19 premii Grammy și s-a bucurat de o afecțiune profundă și de durată din partea fanilor și a colegilor artiști, potrivit Euronews Culture.

Bennett nu își spunea propria poveste atunci când cânta; în schimb, a lăsat muzica să vorbească, de la artiști precum Gershwin și Cole Porter, Irving Berlin și Jerome Kern. Spre deosebire de prietenul și mentorul său Sinatra, el interpreta un cântec mai degrabă decât să-l întruchipeze.

Dacă cântecul și viața sa publică nu aveau dramatismul ridicat al lui Sinatra, Bennett atrăgea cu o manieră ușoară, curtenitoare și o voce neobișnuit de bogată și durabilă.

"Îmi place să distrez publicul, să îl fac să uite de problemele sale", spunea el în 2006. "Cred că oamenii ... sunt emoționați dacă aud ceva sincer și onest și poate că are și puțin simț al umorului ... Îmi place să-i fac pe oameni să se simtă bine atunci când cânt."

Bennett a fost lăudat adesea de colegii săi, dar niciodată mai semnificativ decât prin ceea ce a spus Sinatra într-un interviu acordat în 1965 revistei Life: "După părerea mea, Tony Bennett este cel mai bun cântăreț din branșă. Mă emoționează când îl privesc. Mă emoționează. Este cântărețul care transmite ceea ce compozitorul are în minte și, probabil, ceva mai mult."

Nu numai că a supraviețuit ascensiunii muzicii rock, dar a rezistat atât de mult și atât de bine încât a câștigat noi fani și colaboratori, unii suficient de tineri pentru a-i fi nepoți. În 2014, la vârsta de 88 de ani, Bennett și-a doborât propriul record de cel mai în vârstă interpret în viață cu un album nr. 1 în topul Billboard 200 pentru "Cheek to Cheek", proiectul său de duet cu artista Lady Gaga.

Pentru Bennett, care a fost unul dintre puținii interpreți care au trecut cu ușurință de la pop la jazz, astfel de colaborări au făcut parte din cruciada sa de a expune noi categorii de public la ceea ce el numea Great American Songbook.

"Nicio țară nu a dat lumii o muzică atât de grozavă", a declarat Bennett într-un interviu acordat în 2015 revistei Downbeat. "Cole Porter, Irving Berlin, George Gershwin, Jerome Kern. Aceste cântece nu vor muri niciodată".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE