Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campioană mondială la înot, la 81 de ani. Judith Maier Orosz a reușit să doboare trei recorduri naționale

România se mândrește cu o sportivă de 81 de ani, care a devenit de patru ori campioană mondială, la Campionatele de Natație de la Doha.

Judith Maier Orosz este membră a Clubului Sportiv Universitatea Cluj-Napoca, pe care l-a reprezentat la categoria de vârstă 80-84 de ani.

Pe lângă cele patru medalii de aur, a reușit să stabilească și trei noi recorduri naționale, la categoria ei de vârstă.

Judith păstrează o tradiție de familie începută de tatăl său, Gavrilă Orosz, care a fost campion la curse de înot pe distanță lungă, pe Dunăre. Pentru a se menține în formă, antrenamentele ei încep dis-de-dimineață.

”De obicei vin dimineața, mă scol destul de devreme și zăboveșc acolo în pat și zic poate astăzi nu mă duc și totuși mă hotărăsc; este destul o dată să nu vii și totuși s-a terminat. Vin și până să sar în apă îmi este greu; când mă aflu în apă este cu totul altceva, preiau pulsul apei și îmi place neasemuit de mult anturajul de aici din bazin.”, a declarat Judith Maier Orosz.

Primul campionat la care a participat a fost în 1958

A participat la Primul campionat internațional de înot în anul 1958, la Moscova, ca membră a Lotului Național.

Pe atunci, în țara noastră bazinele aveau apă rece, condițiile erau groaznice, iar accesoriile pentru înot erau greu de cumpărat, povestește sportiva. În lipsa echipamentului adecvat, fetele erau nevoite să improvizeze și să modifice maiouri de bărbați pentru a intra în bazin.

La campionatele Mondiale de Natație de la Doha, în acest an, au participat 2.500 de înotători, împărțiți în 14 categorii de vârstă. La categoria 80-84 de ani, Judith Maier Orosz a obținut medalia de aur la probele de 50, 100 și 200 de metri bras, precum și la 400 de metri mixt.

Acum, Judith Orosz se pregătește pentru Campionatul Național – Masters de înot, care va avea loc la Reșița, în luna mai.

Dealtfel, sportiva ne-a dezvăluit că sportul, practicat la orice vârstă, este unul dintre secretele unei vieți lungi și sănătoase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE