Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Campanie antidrog în școli, cu foști consumatori: ”Curiozitatea de a încerca un drog m-a costat 16 ani din viață”

Peste patru sute de studenți, elevi de liceu și părinți au învățat cum să prevină consumul de droguri în școli. Au învățat despre dialogul deschis pe care tinerii, părinții și profesorii trebuie să îl aibă despre droguri și dependență. Cel puţin unul din zece români a consumat un tip de drog de-a lungul vieții. Campania Agentiei Natioanel Antidrog numită ”Supradoză de visuri spulberate” își propune să ajungă în toate școlile din țară.

Cătălin are 47 de ani. O treime din viață și-a irosit-o cu droguri. Salvarea lui a fost soția. Acum vrea să le spună tinerilor cum să nu cadă în capcana drogurilor.

”Curiozitatea de a încerca un drog m-a costat 16 ani din viață. Însă, eu sunt un caz fericit pentru că două treimi din prietenii mei sunt morți”, a precizat Cătălin Niculae.

Mihai s-a drogat pentru prima dată la 14 ani de curiozitate. I-a luat aproape 20 ani să renunțe la ele.

”Nu cred că m-aș fi lăsat niciodată în viața mea dacă nu aș fi simțit daunele pe care le-am trăit la nivel de sănătate, la nivel juridic. Am decis să încerc să mă schimb, să mă las de droguri, după ce am ieșit dintr-o comă de două luni jumătate de la Floreasca. Atunci mi-am dat seama că am mers prea departe când nu mai îmi recunoșteam familia”, a mărturisit Mihai Țigantea, în vârstă de 36 de ani.

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România. Cel puţin unul din zece români, cu vârsta cuprinsă între 15-64 ani, a consumat un tip de drog de-a lungul vieții. 6% dintre ei au consumat şi în ultimul an.

Cum ne putem da seama dacă un adolescent este sub influența drogurilor

”Orice schimbare care nu este neapărat specifică perioadei adolescenței. Atunci când își schimbă grupul de prieteni. Când se izolează foarte mult, cânt petrece foarte mult timp singur în casă, când începe să-și neglijeze stilul vestimentar, având în vedere că adolescenții cu asta se preocupă”, explică Carmen Oprea, psiholog.

Directoarea Agenției Naționale Antidrog spune că nu există un profil al consumatorului. Drogurile sunt peste tot, iar vârsta medie de începe a consumului este de 13 ani. Prevenția este crucială, în special în contextul în care fenomenul a luat o amploare fără precedent în ultima vreme, spun specialiștii.

Ramona Dabija, Director Agenția Națională Antidrog: ”Nu contează dacă provii dintr-un mediu mai sărac sau dintr-o familie cu bani. Nu contează ce sunt părinții. Contează foarte mult comunicarea care o ai în interiorul familiei. Contează foarte mult încrederea pe care o cultivi între tine și copilul tău.”

Iuliana Constantinescu, Federația Națională a Părinților: ”Cea mai mare grijă se referă la anturajul pe care îl are copilul, pentru că în general de acolo începe primul pas. De la ceea ce văd în jurul lor, de la îndemnul prietenilor, colegilor de a încerca.”

Campania pornită în București va ajunge în toate școlile din țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE