Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bulgarii sărbătoresc Boboteaza. Conform tradiției, bărbații recuperează crucile din apele reci ale râurilor

Mii de tineri intră în apele reci din Bulgaria, pentru a recupera crucile aruncate de preoți, într-un vechi ritual care marchează sărbătoarea Bobotezei. În micul oraș Kalofer din centrul Bulgariei, bărbați îmbrăcați în cămăși tradiționale albe intră în râul din apropiere pentru a interpreta așa-numitul dans al bărbaților.

O cruce este aruncată într-un lac sau râu pentru a marca Boboteaza

În Bulgaria, conform tradiției, o cruce este aruncată în apele unui lac sau ale unui râu pentru a marca sărbătoarea Bobotezei. Se crede că persoana care îl recuperează va scăpa de spiritele rele și va fi sănătoasă pe tot parcursul anului. După ce crucea este recuperată, un preot îi stropește pe credincioși cu apă sfințita, folosind un mănunchi de busuioc.

Credincioșii respectă tradițiile, pentru un an nou plin de sănătate și noroc: „A devenit o tradiție pentru mine. Particip pentru al patrulea an consecutiv. Respect tradițiile și obiceiurile din Bulgaria și de aceea vin și particip cu plăcere. Conform credințelor noastre, oricine intră astăzi în apa sfințită se va bucura de sănătate pentru un an întreg. Asta mă aduce aici în fiecare an, să respect tradițiile și să mă rog pentru sănătate”, spune unul dintre participanți.

Bărbații se scaldă pentru sănătate

Conduși de primarul orașului și animați de tobe și cimpoaie, bărbații din micul orășel montan Kalofer dansează timp de aproape o jumătate de oră, întrând în apele râului.

Ziua marchează sfârșitul celor 12 zile de Crăciun, dar nu toate bisericile creștine ortodoxe o sărbătoresc la fel. În timp ce bisericile creștine ortodoxe din Grecia, Bulgaria și România serbează această zi pe 6 ianuarie, bisericile ortodoxe din Rusia, Ucraina și Serbia respectă calendarul iulian, potrivit căruia Boboteaza este sărbătorită pe 19 ianuarie, deoarece Crăciunul acestora este sărbătorit pe 7 ianuarie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE