Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Budapesta vrea un cartier de zgârie nori ca în Dubai. Câți bani vrea să aloce Guvernul ungar pentru proiect

Guvernul ungar vrea să investească șase miliarde de euro pentru a construi în Budapesta un cartier de zgârie nori precum cel din Dubai. Proiectul ce va beneficia de finanțare din străinătate va fi realizat în jurul unei gări abandonate din capitala Ungariei, relatează publicația Bloomberg, citată de Agerpres.

Cartierul de zgârie nori va fi ridicat pe un teren din nord-estul zonei Pesta, ce se află în proprietatea campaniei naționale de căi ferate din Ungaria. Autoritățile vor să dezvolte un nou cartier cu ajutorul unor investiții private de cel puțin cinci miliarde de euro, după cum a anunțat ministrul ungar al Construcţiilor şi Transporturilor, Janos Lazar.

La rândul său, Guvernul de la Budapesta va cheltui aproape un miliard de euro pentru a aduce îmbunătățiri infrastructurii din zonă.

Budapesta vrea un cartier de zgârie nori ca în Dubai cu banii unui investitor ținut secret

Janos Lazar nu a dezvăluit identitatea potenţialului investitor străin, despre care a spus doar că este unul dintre cei mai mari din lume și că tranzacția va face obiectul unui acord interguvernamental.

Potrivit unor informaţii din presa ungară, investitorul este o companie cu sediul în Emiratele Arabe Unite.

Premierul Viktor Orban a mandatat construirea unui proiect important, comparabil cu Dubaiul în termeni de grandoare. În acest moment, construirea de zgârie nori în zona Pesta a capitalei ungare este interzisă, însă Janos Lazar a evidențiat că noul cartier general al grupului petrolier Mol, o clădire de 143 de metri amplasată în zona Buda, a deschis în mod inevitabil calea pentru construirea mai multor astfel de "orori".

În trecut, planuri ce vizau dezvoltarea unor zone din jurul altor gări din Budapesta au eşuat. Autorităţile municipale din Budapesta au criticat deja planurile Guvernului pentru noul hub, care ar modifica peisajul urban într-o zonă istorică a Budapestei.

Janos Lazar a dat de înțeles că detaliile proiectului vor fi puse la punct în prima jumătate a anului 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE