Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bucureștiul vrea organizarea finalei Europa League 2026 sau 2027. Nicușor Dan: ”Am semnat angajamentul”

Nicușor Dan anunță un nou pas important pentru ca Bucureștiul să organizeze finala Europa League din 2026 sau 2027. Mai exact, a fost semnat angajamentul pentru depunerea candidaturii în vederea organizării competiției.

Potrivit primarului Capitalei, România concurează cu Germania, Turcia și Scoția pentru organizarea competiției. UEFA va anunța care vor fi gazdele celor două finale în mai 2024.

”Sunt încrezător că la fel ca în cazul celorlalte evenimente sportive găzduite de București, vom reuși să creăm iubitorilor de fotbal o experiență plăcută. Ar fi o onoare pentru Capitală să găzduiască un asemenea eveniment care va îmbunătăți imaginea orașului și va atrage turiști.

Primăria Capitalei are în desfășurare un protocol cu Federația Română de Fotbal și UEFA prin care își asumă să îndeplinească aspectele de organizare cu caracter general solicitate de UEFA, printre acestea regăsindu-se demararea anumitor investiții pentru a aduce la zi anumite elemente ale Arenei Naționale, dar și elaborarea planului de mobilitate dedicat evenimentului și încheierea protocoalelor necesare.”, a spus Nicușor Dan.

Federația Română de Fotbal anunțase în luna iulie că România are intenția de a organiza din nou o finală Europa League, după cea din 2012.

"După succesul în organizarea meciurilor de la EURO 2020 şi a Campionatului European Under-21 anul acesta, FRF doreşte să continue promovarea României ca o destinaţie pentru evenimente sportive majore. Partenerii Federaţiei Române de Fotbal în acest proiect vor fi Guvernul României şi Primăria Municipiului Bucureşti. Colaborarea strânsă la precedentele evenimente fotbalistice europene organizate la Bucureşti garantează capacitatea de a furniza o experienţă memorabilă pentru toţi participanţii şi o moştenire substanţială pentru fotbalul românesc", potrivit comunicatul publicat în luna iulie de FRF.

Competiții și meciuri de fotbal găzduite de Arena Națională din București

Capitala a organizat și finala Europa League din 2012, pe Arena Națională. Pe 9 mai 2012 s-a jucat o finală 100% spaniolă, între Atlético Madrid și Athletic Bilbao, terminată cu victoria madrilenilor, scor 3-0.

Finala Europa League 2012 s-a jucat la mai puțin de un an de la inaugurarea Arenei Naționale.

În București au mai fost găzduite meciuri ale Campionatului European de Fotbal 2020 (jucat în 2021, după ce competiția a fost amânată din cauza pandemiei COVID-19). Pe Arena Națională s-au jucat 3 meciuri din grupa C, precum și un meci din faza optimilor de finală.

Pe 23 februarie 2021, pe Arena Națională s-a jucat și meciul dintre Atletico Madrid și Chelsea, din prima manșă a optimilor de finală din UEFA Champions League. Motivul pentru care Bucureștiul a fost ales drept gazdă a meciului a fost faptul că, la acea vreme, britanicii nu aveau permisiunea să călătorească în Spania, din cauza unei noi tulpini de coronavirus.

Ultima mare competiție găzduită de București a fost Campionatul European de Fotbal U21 din 2023. România a organizat turneul final împreună cu Georgia, iar o parte din meciuri s-au jucat și la Cluj-Napoca.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE