Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brazii de Crăciun, la reciclat. La nivel global sunt tăiați anual 34 de milioane de brazi pentru sărbători

Sărbătorile au trecut, brazii de Crăciun, cei naturali, se retrag din sufrageriile noastre. Din păcate, îi vedem aruncați la întâmplare pe străzile dintre blocuri. Soluția nu este să aruncăm brazii la gunoi sau la scara blocului. Brazii pot fi colectați și reciclați, în multe orașe din țară.

De obicei luna ianuarie arată în următorul fel: brazi uscați la colțurile străzilor sau prin curțile blocurilor, după ce au fost aruncați de la balcon. Există, însă, și alte modalități de a scăpa de pomul de Crăciun.

Bradul din redacția Euronews s-a uscat, așa ca a venit momentul să ne luam la revedere de la el. Însă, nu-l vom arunca la gunoi. Ci-l vom duce într-un centru de colectare a brazilor. Dar mai întâi de toate, trebuie să-i dăm jos decorațiunile.

Radu Mela, expert de mediu: Ce ar trebui să facem este să respectăm aceste indicații care există la nivelul primăriilor și a firmelor de salubritate sau avem chiar marii retaileri care vând acești brazi au programe de preluare a lor, după ce au fost folosiți în perioada sărbătorilor. 

Astfel de soluții se regăsesc în majoritatea orașelor din țară

În Capitală, nu trebuie să ne deplasăm prea departe. Brazii sunt colectați în fiecare sector fie din fața porții, fie de lângă ghenele de gunoi. Și magazinele mari oferă astfel de servicii, dar, până la ele, trebuie să ne deplasăm. Și vom primi ceva înapoi.

Ignat Mihaela, reprezentant magazin: Indiferent dacă au cumpărat bradul din magazinul nostru sau din alte magazine, toți clienții sunt așteptați să aducă brăduțul la noi pentru a-l reutiliza într-un mod sustenabil și vor primi pentru acest gest pe care-l fac, un voucher în valoare de 25 de lei.

Iulian Popescu are 70 de ani și folosește cârjele. Dar asta nu l-a oprit să aducă bradul uscat înapoi la magazin.

Iulian Popescu, pensionar: Păi așa trebuie. Să-l aruncăm pe stradă? Nu e destulă mizerie care se aruncă pe stradă? Deci îl aducem, să-l recuperăm. Mi-am luat voucherul.

Brazii sunt colectați în containere și sunt duși spre tocare.

Două containere se golesc o dată la 3 zile. Firmele dedicate preiau brazii uscați și îi toacă în mașini speciale. De aici, rămășițele se transformă în compost sau chiar și combustibil, dacă sunt bine uscați, totul într-o manieră mult mai prietenoasă cu mediul.

În cazul în care avem un brad în ghiveci, experții de mediu ne sfătuiesc să îl plantăm doar în propria curte și nu în păduri. Majoritatea brazilor din ghiveci sunt specii exotice care nu s-ar adapta la noi în țară.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE