Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brașovul, sufocat de mirosuri neplăcute. Groapa de gunoi ar fi cauza principală, spun autoritățile

Brașovenii sunt sufocați de mirosuri insuportabile, în fiecare dimineață și seară. Problema ar fi singura groapă ecologică de gunoi a orașului. Oamenii se plâng că nu pot să își aerisească locuințele și cred că mirosul este unul toxic, drept pentru care se tem pentru sănătatea lor. Autoritățile aruncă vina de la o instituție la alta, iar Agenția pentru Protecția Mediului, care ar trebui să măsoare calitatea aerului, este blocată de probleme birocratice.

De anul trecut, Agenția pentru Protecția Mediului Brașov are un autolaborator dotat cu echipamente performante pentru testarea calității aerului. Deși brașovenii și autoritățile au solicitat verificări privind mirosurile neplăcute din oraș, laboratorul stă nefolosit de mai bine de jumătate de an.

Momentan laboratorul mobil pentru detectarea mirosurilor neplăcute este parcat în curtea Agenției pentru Protecția Mediului din Brașov, este acoperit cu o prelată și este nefuncțional, până în momentul în care acesta va fi înmatriculat.

Elena Bucur, purtător de cuvânt Agenția pentru Protecția Mediului Brașov: Până în prezent, au fost solicitări din partea Gărzii de Mediu Brașov, dar nu am avut posibilitatea să ne deplasăm cu el. Nu este nici în momentul de față funcțional. Deci, după finalizarea contractului de comodat și a poliței de asigurare.

Jurnalist: Cam cât timp va dura?

Purtător de cuvânt Agenția pentru Protecția Mediului Brașov: Nu putem să vă spunem asta.

Problema mirosurilor neplăcute persistă de mai mulți ani

Principala cauză ar fi groapa de gunoi ecologică. Aceasta afectează viețile locuitorilor din cel puțin patru cartiere, dar de mirosul urât se plâng și locuitori din alte localități învecinate.

”Miroase groaznic, groaznic, să știți. Dar nu știu de unde vine mirosul ăla așa, de hoit, cum să vă spun. Nici nu poți să lași geamul deschis.”

”E un miros așa neplăcut. Un fel de gaz sau nu știu. Oricum e un miros neplăcut.”

”Dimineața, de la groapa de gunoi se simte.”

”De la biserica din Triaj, către Hărman, foarte urât miroase. Deci partea aia, nu știu de ce, cum.”

Allen Coliban, primarul Brașovului: Ceea ce simțim acum este o consecință a felului în care a fost operată această groapă de gunoi. Este un joc de a pasa pisica de la o instituție la alta. Un joc în care statul român este foarte antrenat.

Cristina Veștemean, comisar Garda de Mediu Brașov: Prima măsură și prima intervenție, în situația în care apare un disconfort olfactiv într-o aglomerare urbană, revine primăriei. Deci, administrației publice locale.

Probleme sunt și cu fosta groapă de gunoi a orașului

Allen Coliban, primarul Brașovului: Este din nou un exemplu de inacțiune a autorităților statului. Un exemplu pe care noi, municipiul Brașov, am ales să acționăm în instanță. Avem un proces deschis împotriva operatorului care avea obligația de închidere a gropii și totodată împotriva Gărzii de Mediu care nu s-a implicat în toți acești ani.

În 2021 Brașovul a fost declarat cel mai poluat oraș din România, dar și printre cele mai poluate orașe din Europa, conform unui clasament întocmit de Agenția Europeană de Mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE