Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brașov: Tabără pentru nevăzători, cu câini-ghizi, lângă Făgăraș. Cățelușa Nutella, prezentă și ea acolo

O tabără pentru nevăzători are loc în weekend la Hurez, lângă Făgăraș. Vasile Cristea, nevăzătorul care a câștigat procesul cu două lanțuri de magazine după ce paznicii nu i-au permis accesul cu un câine ghid în magazine, se află și el acolo. Îi ajută şi pe alți nevăzători să învețe deprinderi independente cu ajutorul patrupedelor special pregătite.

Tabără pentru nevăzători în județul Brașov

Șapte persoane cu deficiențe de vedere iau parte la tabăra desfășurată la Hurez, un sat în comuna Beclean din județul Brașov. Acolo, beneficiarii Asociației Dog Scouts învață cum să se descurce în societate alături de un câine ghid. Sunt persoane care au deja un astfel de câine de ajutor, dar și persoane care vor avea unul în viitorul apropiat și învață cum să îl folosească astfel încât să îi ajute să devină independenţi.

În acea tabără nu sunt doar sesiuni de training, ci beneficiarii vor merge și în diferite supermarketuri pentru a învăța cum se pot descurca alături de câini. De asemenea, acolo sunt și voluntari care formează pui de căței care vor deveni la un moment un ajutor de nădejde pentru persoanele nevăzătoare.

În tabără se afla și Vasile Cristea, cel care a câștigat mai multe procese pentru că nu i s-a permis accesul cu câinele său utilitar în anumite locuri, cum ar fi magazine. Bărbatul și-a pierdut vederea în urmă cu opt ani din cauza unei boli, iar de trei ani, cățelușa lui, Nutella - un labrador de culoarea ciocolatei - îl ajută să se descurce zi de zi.

<Nutela mi-a schimbat... Mi-a schimbat viața... Este un mare ajutor pentru mine...>, spunea Vasile Cristea într-o intervenție la Euronews România, la Vocile care contează, cuvinte care i-au rămas în minte jurnalistului Vitalie Cojocari.

Câinii ghizi pentru nevăzători sunt antrenați special vreme de cel puțin doi ani înainte să ajungă la beneficiari. În acest timp, pentru a se reobișnui cu modul de trai al oamenilor, sunt găzduiți de voluntari care, la rândul lor, participă la antrenamente.

Formarea câinilor ghizi durează doi ani

Procesul de formare a câinilor ghizi durează doi ani şi necesită pregătire zilnică de câteva ore. Nu toţi puii selectaţi corespund criteriilor, astfel că mulţi sunt eliminaţi din program pe parcurs.

„Începem să lucrăm cu pui pe care îi creştem noi, îi formăm, îi dresăm şi pe urmă facem o selecţie foarte severă, dacă rămân în program sau nu. Formarea câinilor are mai multe etape. Prima dată e vorba de socializare, interacţiune cu câinii în mod controlat, să fie obişnuit cu lesa, mijloc de transport unde sunt foarte mulţi stimuli, magazine, trafic, animale, pisici. Se fac testele medicale, precum displazia la coate, la un an, şi dacă totul este normal, continuăm.

Formarea unui câine de terapi sau câine ghid durează până la vârsta de doi ani. În cazul câinelui de terapie, ajunge la un centru, la un terapeut, care îl foloseşte”, a spus Zoltan Szabo, pentru Agerpres. Trainerul are o experienţă de 25 de ani în domeniu și este unul dintre puţinii specialişti din ţară.

Un astfel de patruped special pregătit poate fi folosit cel mult 8-10 ani. Când devine bătrân, el poate deveni un pericol pentru nevăzător.

În România, sunt peste 100.000 de persoane nevăzătoare și peste 30.000 de persoane surde care ar avea nevoie să beneficieze de un asemenea prieten de încredere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE