Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ChatGPT de la OpenAI îi ajută pe nevăzători să "vadă". O aplicație mobilă a avut o actualizare bazată pe inteligența artificială

Inteligența artificială își găsește noi funcționalități și vine în ajutorul nevăzătorilor. Aplicația mobilă pe care nevăzătorii o foloseau până acum, primește o actualizare importantă de la Chat GPT și îi ajută să "vadă". Prin intermediul acesteia, utilizatorii pot trimite fotografii unui "voluntar virtual" alimentat de AI, care oferă o identificare aproape instantanee. Poate fi vorba și de o poză a interiorului frigiderului. Voluntarul virtual identifică ce este în el și sugerează, spre exemplu, ce poate fi preparat cu acele ingrediente.

Jesper Holten s-a născut prematur, ceea ce i-a cauzat leziuni la nivelul retinei. Deficiențele de vedere au fost atât de mari, încât el a rămas complet orb. Aplicația mobilă Be My Eyes îi este de mare ajutor atunci când nu are pe nimeni prin preajmă. Este vorba de o aplicație care conectează persoanele nevăzătoare cu voluntari printr-un simplu apel video.

Jesper Holten, utilizator nevăzător: ”Îl folosesc regulat, poate o dată sau de două ori pe săptămână. Tinde să fie în situații zilnice, cum ar fi atunci când gătesc și vreau să arunc o privire la conserve, în special, la conserve și cutii cu alimente. Ar putea fi foarte greu de stabilit ce este în el. Bineînțeles, îl pot agita, dar ar putea fi lapte de cocos sau ar putea fi roșii conservate. Nu aș putea spune.”

Cum funcționează aplicația

Acum, aplicația mobilă pe care Jesper și alte persoane cu deficiențe de vedere o folosesc a avut o actualizare bazată pe inteligența artificială. Asta, datorită noului generator de imagine în text ChatGPT. Utilizatorii pot trimite fotografii prin intermediul aplicației unui voluntar virtual, care oferă o identificare aproape instantanee. Nevăzătorii pot adăuga chiar și întrebări suplimentare.

Jesper Holten , utilizator nevăzător: ”Văd un potențial ca oamenii să aibă mai multă independență. Pentru unii oameni, poate fi chiar dificil să ceară ajutor altor oameni.”

Fondatorul, care este el însuși o persoană cu deficiențe de vedere, a venit cu ideea în 2012. Încerca să găsească o modalitate de a obține asistență virtuală când este singur. În urmă cu câteva luni, el a fost abordat de OpenAI pentru a ajuta la lansarea noului generator de imagine text al startup-ului. Deocamdată, voluntarul virtual este încă în testare și nu este disponibil pentru utilizare pe scară largă.

Hans Jorgen Wiberg, fondatorul aplicației: ”Sunt uimiți de ceea ce poate descrie. Adică, am mai văzut asta, dar era ca un scaun, o canapea, televizor sau ceva de genul ăsta. Dar acum, descrie în detaliu ce vede și faptul că poți pune întrebări suplimentare în imagine.”

Aplicația de bază, Be My Eyes, a fost lansată în 2015 și oferă asistență în aproximativ 180 de limbi. Acum are aproape jumătate de milion de utilizatori - oameni nevăzători sau cu vedere slabă, plus 6,4 milioane de voluntari văzători.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE