Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bonele și menajerele vor putea fi plătite cu vouchere. Tichetele, disponibile atât în format fizic, cât și pe suport electronic

Bonele, menajerele sau grădinarii vor putea fi plătiți legal prin tichete valorice. Potrivit actului normativ adoptat de guvern, prestatorii de servicii casnice vor beneficia de o remunerație fiscalizată, astfel contribuind cu impozite și taxe la stat. Tichetele vor fi disponibile atât în format fizic, cât și pe un suport electronic și vor putea fi achiziționate de pe o platformă pusă la dispoziție de Ministerul Muncii.

Mihaela are 2 copii. De cele mai multe ori, își petrece timpul cu ei, iar atunci când are nevoie să-i lase cu cineva, apelează la prieteni sau rude. Și-ar dori să apeleze la o bonă, însă toată birocrația e prea complicată pentru a angaja pe cineva pentru câteva ore. Voucherele pentru casnici ar ajuta-o să aibă parte de un serviciu legal.

Potrivit guvernului, tichetul pentru activități casnice va fi în valoare de 15 lei, însă din această suma se va reține impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale de stat. Preschimbarea în bani a voucherelor se va putea realiza la sediul oricărei agenții pentru ocuparea forței de muncă. Reforma are drept scop formalizarea relațiilor ocazionale de muncă deja existente, însă într-un mod simplificat, astfel încât contractarea unui serviciu la domiciliu să fie transparent, dar și nebirocratic.

Yosef Gavriel Peisakh – director agenție de bone și menajere: „Inițiativa este foarte binevenită pentru că protejează ambele părți: și angajatorul și angajatul. Guvernul va putea monitoriza împreună cu ministerul muncii ctivitatea lor, condițiile sociale. Se vor elimina plățile la negru, să zic așa sau în cazul accidentelor de muncă sau a conflictelor de muncă. Lucrurile vor fi mult mai sigure pentru ambele părți.

Practică este deja intâlnită în mai multe state europene. Ana Maria locuiește în Belgia: „În Belgia este ceva normal. În primul rând bonurile astea nu sunt niște simple hărții. Aceste bonuri au un cod de bare, aceste bonuri sunt înregistate. E totul legal și nu se poate face niciun tip de șmecherie. E mult mai sigur”, spune ea.

Legea privind reglementarea activităților prestatorului casnic constituie una dintre reformele asumate de statul român prin PNRR. Tichetele vor putea fi utilizate începând cu anul 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE