Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bogdan Aurescu despre aderarea României la Schengen: „E prematur acum să vorbim despre un calendar anume”

Publicat de: Euronews

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, luni, că ''este prematur'' să se vorbească despre ''un calendar anume'' în ceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen.

Şeful diplomaţiei române se află la Consiliul Afaceri Externe, care se desfăşoară la Bruxelles.

"Germania trebuie spus că ne susţine în mod foarte ferm şi activ şi doreşte să întreprindă demersuri foarte bune pe lângă toţi factorii de decizie, inclusiv pe lângă Austria, pe lângă Comisia Europeană", a precizat ministrul Afacerilor Externe, potrivit Agerpres.

Aurescu a vorbit şi de perspectiva începerii consultărilor pe tema dosarului Schengen, în contextul preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

"Preşedinţia suedeză este extrem de hotărâtă să trateze cu prioritate acest subiect", a spus el.

Austria se pregătește de alegeri

De asemenea, Bogdan Aurescu a amintit că pe 29 ianuarie sunt organizate alegeri în Austria, ţara care s-a opus aderării României la spaţiul de liberă circulaţie european. "Înainte de această dată, este greu de estimat care va fi poziţia Austriei", a completat ministrul român.

Potrivit acestuia, retrimiterea la post a ambasadorului ţării noastre la Viena reprezintă un "gest de deschidere din partea României".

"Toate aceste gesturi şi demersurile noastre vor continua, trebuie să se acumuleze şi trebuie să vedem ce anume se degajă din acest tip de proces", a arătat Bogdan Aurescu.

În ceea ce priveşte perspectiva dosarului Schengen, ministrul român de Externe a afirmat: "Nu putem să facem abstracţie de realităţi obiective, cum sunt de exemplu cele legate din Austria sau de situaţia migraţiei pe ruta balcanică, unde România nu este plasată. (...) Acesta este şi motivul pentru care cancelarul Austriei se află în Bulgaria şi nu în România".

Comentând votul împotriva aderării României, el a apreciat că "Austria a arătat că este singurul stat european care se opune României pentru a adera la Spaţiul Schengen, iar toate celelalte state membre susţin această aderare".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE