Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

BNR a lansat o monedă aniversară pentru prima medalie olimpică a României. Acum 100 de ani, echipa națională de rugby obținea bronzul

BNR a lansat o monedă aniversară care celebrează 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice din istoria României. În 1924, după o călătorie de aproape cinci zile cu trenul până la Paris, echipa națională de rugby obținea medalia de bronz. Un secol mai târziu, tot în capitala Franței, delegația tricoloră speră să obțină cât mai multe medalii.

Monedă aniversară pentru prima medalie olimpică

În 1924, la Paris, echipa națională de rugby câștiga medaliile de bronz, într-o ediție la care au mai fost prezente doar echipa Franței și cea a Statelor Unite. Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la câștigarea primei medalii olimpice de către sportivii români, Banca Națională a lansat o monedă din argint pentru colecționari.

Octavian Morariu, reprezentantul CIO pentru România: „Lumea se întreabă de ce nu au venit britanicii la JO. O să vă spun de ce. Pentru că au considerat că francezii sunt profesioniști, pentru că federația le dădea o friptură după meci”.

Chiar dacă au pierdut categoric cele două meciuri disputate în 1924, remarcabil este modul în care rugbyștii români au ajuns la Paris. Pentru că Ministerul de Finanțe a aprobat atunci doar o cincime din suma cerută pentru deplasare, a fost organizată o chetă.

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby: „Au fost foarte mulți colegi care au plătit pentru ceilalți colegi această deplasare. Au mers cu trenul, la clasa a treia, în picioare, într-un final după aproape cinci zile au ajuns la Paris și au jucat meciurile, au jucat șansa”.

La Muzeul Băncii Naționale, până la finalul anului, este organizată expoziția Un altfel de tezaur. Aici sunt prezentate medaliile olimpice câștigate de sportivii români de-a lungul timpului, dar și echipamentele unor sportivi ca Elisabeta Lipă, Constantina Diță sau Gabriela Szabo. Tot aici este expus și un lingou de aur care cântărește 13 kg. Muzeul poate fi vizitat gratuit cu o programare în prealabil.

Elisabeta Lipă, președinta Agenției Naționale pentru Sport: „Toate medaliile noastre olimpice sunt la loc de cinste, expuse. Medaliile mele sunt la bancă, barca mea este la fel, vâslele mele sunt la bancă”.

Comitetul Olimpic Român s-a înființat pe 27 martie 1914, la cererea lui George Plagino, primul sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice moderne. Se întâmpla în 1900, la Paris, în proba individuală de tir.

Sportivii români au câștigat de-a lungul timpului 309 medalii olimpice. Momentan, 89 de sportivi tricolori și-au asigurat prezența pentru ediția din acest an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE