Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bilet verde pentru intrare liberă în muzee. La Iași, pentru cinci pet-uri reciclate primești intrare gratuită

Publicat de: Euronews

România rămâne țara cu cea mai slabă rată de reciclare din Uniunea Europeană, potrivit datelor Eurostat. Doar 11% dintre materialele reciclabile ajungeau la depozitele de specialitate acum doi ani. Prin comparație, în Slovenia, procentul se apropia de 60.

Ca să determine populația să recicleze mai mult, autoritățile din Iași au pus la punct o campanie pe parcursul a trei zile. Pentru cinci pet-uri sau sticle duse la reciclare, pot fi vizitate trei muzee din oraș.

Cinci materiale reciclabile pentru un bilet verde

Pentru a primi un bilet verde, adică o intrare gratuită într-un muzeu e nevoie de cinci materiale reciclabile. Fie că vorbim despre PET-uri pe care le punem la plastic, fie că vorbim despre sticle, borcane sau doze de bere sau suc.

Casa Dosoftei sau Muzeul Vasile Pogor sunt gata să ofere acces gratuit celor care duc acolo obiecte bune de reciclat.

La fel și Casa Muzeelor, unde pot fi vizitate alte cinci instituții culturale. În total, pentru o vizită gratuită în toate aceste clădiri, ar fi nevoie de 15 pet-uri sau sticle.

Ideea a prins și la tineri care nu obișnuiesc să viziteze muzeele. Campania este rodul unui parteneriat între autoritățile județene și mai multe instituții locale.

Anul trecut, în stațiile de sortare ale județului Iași au intrat aproximativ 20 de mii de tone de deșeuri, dintre care peste 10 mii au fost trimise către fabricile de reciclare.

Campania derulată în capitala Moldovei este la a doua ediție și durează până pe 9 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE