Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poluarea cu plastic este o "bombă cu ceas", avertizează președintele Franței

Publicat de: Mirabela Vasile

Președintele francez Emmanuel Macron avertizează că poluarea globală cu plastic este o "bombă cu ceas", în contextul în care delegații încep la Paris cinci zile de discuții în vederea încheierii unui tratat internațional pentru eliminarea deșeurilor de plastic.

Reprezentanții a 175 de națiuni cu ambiții divergente s-au întâlnit luni la sediul UNESCO din Paris pentru a doua din cele cinci sesiuni, cu scopul de a semna un acord istoric care să acopere întregul ciclu de viață al materialelor plastice.

Președintele francez a îndemnat națiunile să pună capăt modelului actual de producție "globalizat și nesustenabil".

"Poluarea cu plastic este o bombă cu ceas și, în același timp, este deja un flagel astăzi", a declarat Emmanuel Macron într-un mesaj video în care a cerut să se pună capăt unui sistem în care țările mai bogate exportă deșeuri de plastic către cele mai sărace.

El a adăugat că primele priorități ale negocierilor ar trebui să fie reducerea producției de materiale plastice pe bază de combustibili fosili și interzicerea "cât mai curând posibil" a celor mai poluante produse, cum ar fi materialele plastice de unică folosință.

La negocieri participă, de asemenea, ONG-uri, reprezentanți ai companiilor producătoare de plastic și lobby-iști, spre nemulțumirea ecologiștilor.

În februarie 2022, națiunile au ajuns la un acord de principiu cu privire la necesitatea unui tratat ONU cu caracter obligatoriu din punct de vedere juridic pentru a pune capăt poluării cu plastic în întreaga lume, stabilind un termen ambițios pentru 2024.

Franța, țara gazdă, a organizat sâmbătă un summit ministerial cu 60 de țări pentru a da startul discuțiilor.

"Dacă nu acționăm acum, până în 2050 va exista mai mult plastic decât pește în oceane", a declarat ministrul francez de externe, Catherine Colonna.

Miza este mare, având în vedere că producția anuală de mase plastice a crescut de peste două ori în 20 de ani, ajungând la 460 de milioane de tone, și este pe cale să se tripleze în patru decenii.

Două treimi din această producție este aruncată după ce a fost folosită o dată sau de câteva ori și ajunge la deșeuri. Mai mult de o cincime este aruncată la groapa de gunoi sau arsă ilegal, iar mai puțin de 10 % este reciclată.

Ce măsuri vor fi dezbătute la discuții

Printre măsurile politice care urmează să fie dezbătute în cadrul discuțiilor se numără interzicerea la nivel mondial a articolelor din plastic de unică folosință, sisteme de "poluare plătită" și o taxă pe noua producție de plastic.

Grupurile de protecție a mediului sunt încurajate de faptul că poluarea globală cu plastic este în sfârșit abordată, dar sunt îngrijorate de faptul că tratatul ar putea să nu includă obiective de reducere a producției globale de plastic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE