Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bilanțul tragic al incendiilor din Grecia. Cinci victime și 74 de pompieri răniți în cele 667 de incendii

Incendiile din Grecia au fost aduse sub control sau au fost stinse, dar numărul victimelor și bilanțul pagubelor sunt îngrijorătoare pentru autorități. Trei civili şi-au pierdut viața în urma celor 667 de incendii de pădure şi de vegetație izbucnite în întreaga ţară. Doi piloţi au murit, după ce avionul lor de stingere a incendiilor s-a prăbușit, iar 74 de pompieri au fost răniţi.

În majoritatea cazurilor, cauza incendiilor a fost pusă pe seama comportamentului neglijent. Incendiile de vegetație din Grecia s-au mai domolit, după ce au făcut ravagii timp de aproape două săptămâni.

Pe insula Rodos, unde au fost staționați pompierii români veniți în sprijinul autorităților elene, peste 20.000 de turişti şi localnici au evacuat hotelurile şi reședințele de la malul mării, iar 10% din suprafața insulei a fost pârjolită.

În prezent, pompierii efectuează misiuni de recunoaștere în zonele arse, care sunt predispuse la noi incendii. Comandantul detașamentului de pompieri români din Grecia a relatat pentru Euronews România cum a fost experiența de stingere a incendiilor din acest an de pe teritoriul elen.

”Am intervenit în zone urbane, în zone de vegetație uscată, păduri de pin, livezi de măslin.

Făcând o comparație cu incendiile pe care le-am gestionat anii trecuți, aș spune că incendiile se manifestă puțin mai violent, din cauză că avem curenți de aer, care își schimbă direcția foarte des.

Pe timpul unei intervenții pe care am avut-o în timp ce acționam pentru stingerea unei păduri, în apropierea localității Malona, la un moment dat, chiar lângă autospeciala noastră de pompieri, din nimic s-a produs un incendiu, efectiv s-a aprins vegetația uscată, sub ochii noștri, unde nu era nimic.

Acum de când nu mai participăm la stingerea incendiilor, participăm la recunoașteri în zonele arse, pentru a preveni producerea altor intervenții”, a spus Alexandru Csilik comandantul detașamentului de pompieri români din Grecia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE