Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biblioteca viitorului, pe roți. Cum sunt încurajați copiii din Timișoara să citească

Publicat de: Ovidiu Lința

Copiii sunt încurajați să citească, în Timișoara, cu ajutorul unei biblioteci pe roți. Ideea face parte din evenimentele organizate cu ocazia transformării orașului în Capitală a Culturii Europene. Cei mici pot citi sau asculta povești în biblioteca din microbuz, amplasată chiar lângă locul de joacă.

Ideea unei biblioteci pe roți i-a aparținut scriitorului clujean Victor Miron. De un an și jumătate, microbuzul său cu cărți a ajuns în peste 30 de comune din județul Cluj, pentru a promova cititul în rândul elevilor, în special în mediul rural. Acolo, copiii împrumută cărțile, iar după o lună, la revenirea caravanei, le returnează și iau altele.

Biblioteca mobilă a ajuns și la Timișoara.

Victor Miron, scriitor și fondator asociație culturală: Dorința noastră este ca, la un moment dat, să ajungem să fim o societate în care fiecare citim minimum două cărți pe lună. Lectura este un mod de a ne cultiva și o formă de grădinărit, prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi.

Cătălin Șipoș, președinte asociație de inițiativă educațională: Cred că este binevenită în orice context și în orice comunitate cartea. Pentru că știm cu toții că-n ultima perioadă cititul a devenit, așa, mai puțin important și social media a prins mult teren.

Ce spun copiii și părinții despre biblioteca pe roți

Maria: E o idee foarte bună, pentru că poți să donezi cărți, să împrumuți și chiar să dai la alții. E o idee foarte, foarte bună.

Mama Mariei: Se împrumută cărțile, putem să și aducem, Chiar mă gândeam să mergem acasă, să facem o triere, că avem multe cărți și trebuie să le împărțim și cu alți copilași.

Peste 1.500 de cărți se găsesc în biblioteca mobilă. Personajul cel mai căutat de către copii pentru lectură este, de departe, Harry Potter.

Tot pentru cei mici, în Timișoara sunt organizate și ateliere de pictură și lectură.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE