Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biblioteca din Irpin, transformată în spațiu terapeutic. A fost desemnată un simbol al rezistenței ucrainenilor

Bombardată de armată rusă, biblioteca publică din orașul Irpin a fost transformată acum într-un centru pentru comunitatea locală. Oamenii vin aici să lucreze sau, pur și simplu, să se relaxeze, încercând să uite ororile prin care au trecut în urmă cu un an, atunci când armata rusă ocupase orașul și încerca să forțeze înaintarea spre capitala Ucrainei.

Irpin este unul dintre orașele din apropierea capitalei Ucrainei care a plătit cel mai mare preț al războiului declanșat de Rusia. Autoritățile ucrainene au vorbit despre un adevărat masacru comis de ruși, cu un an în urmă. După retragerea trupelor ruse, viața își reia încet cursul normal.

Biblioteca publică, un simbol al rezistenței ucrainenilor

Supusă bombardamentelor ruse, apoi restaurată, biblioteca a devenit adăpost pentru locuitorii orașului, după ocupație. Acum a fost transformată într-un spațiu de lucru pentru comunitate.

Olena Tsyganenko, directoarea bibliotecii: „Avem un spațiu social de muncă aici. Totul este gratuit, accesul la internet, chiria, lumina, căldura, totul este gratuit. Este de mare ajutor pentru oameni.”

Albina Basova, locuitor Irpin: „Având în vedere situația dificilă în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, am nevoie de un loc unde-mi pot încărca laptopul și unde mă pot conecta la internet. Vreau să lucrez în fiecare zi, așa încât vin aici. Cred că este foarte important pentru că sprijină economia Ucrainei. Câștig bani în Ucraina și îi cheltuiesc aici. De asemenea, fac donații pentru armată. Face parte din rezistență.”

Olena Tsyganenko, directoarea Bibliotecii din Irpin: „Acest loc este centrul spiritual al comunității, unde discutăm cu oamenii, îi ajutăm să aleagă o carte. Cărțile oferă suport psihologic, e vorba despe terapie prin lectură. Cărțile pot fi un mijloc de a uita sau un mod de a învăța lucruri noi, de a studia. Toate cărțile ruse au fost eliminate de pe rafturi. Avem literatura ucraineană pentru a învăța despre istoria, arta și cultura noastră. Este spiritualitatea noastră.”

Rezistența se face prin cultură

Ateliere profesionale, jocuri pentru copii sau chiar sesiuni de psihologie sunt doar câteva dintre activitățile găzduite de sediul bibliotecii.

Valérie Gauriat, corespondent Euronews: „Având în vedere tot ce s-a întâmplat aici, și tot ceea ce faceți, care este cel mai important lucru azi, în această bibliotecă?”

Olena Tsyganenko, directoarea Bibliotecii din Irpin: „Biblioteca este un templu al cunoașterii, al științei, o farmacie pentru suflet. Aici te poți încălzi, te poți relaxa, îți poți reîncărca bateriile, poți munci, poți împrumuta o carte sau poți participa la un curs sau o prezentare de carte. Tot ceea ce formează spiritualitatea noastră. Poți găsi totul aici, poți să găsești liniște pentru suflet. Tot aici vorbim despre Ucraina și despre victoria Ucrainei. Ținem momente de reculegere și spunem Glorie Ucrainie! Este strigătul sufletului nostru! Iar acum trebui să ne sprijinim unii pe alții, uniți, în orice fel putem.”

Copiii par cei mai încântați de noul spațiu oferit de Bibliotecă din oraș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE