Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Schimbarea orașelor Ucrainei, după un an de război. Oamenii încearcă să își continuie viața printre ruine

La un an de la invazia Rusiei, orașele din regiunea Kiev poartă urmele agresiunii rușilor, iar oamenii încearcă să își continue viața printre ruine. În pofida greutăților și a traumelor războiului, atmosfera este dominată de hotărârea ucrainenilor de a rezista în fața agresorului. O echipă Euronews a stat de vorbă cu civilii care încearcă să contribuie cu ce pot la victoria forțelor militare, fie că este vorba despre elevi care învață să folosească arme sau de stiliști care fabrică uniforme pentru soldați.

Valérie Gauriat, corespondent Euronews: Mă aflu în Maidan, în inima Kievului, exact aici mă aflam în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina. Majoritatea baricadelor au dispărut, la fel sacii de nisip. Ceea ce nu a dispărut este extraordinara rezistență pe care poporul ucrainean continuă să o arate, un an mai târziu.

Ocupația rusă a lăsat răni adânci în regiunea Kiev, la Irpin, dar viața și-a reluat cursul, în pofida greutăților. Reîntorși la școală, copiii încearcă să dea uitării războiul, dar acesta rămâne o prezență permanentă.

Tymofii Kuchinsky, student: Pare că moartea plutește deasupra noastră, așteptând să ne ia. De aceea, atunci când mă antrenez să folosesc arme, am sentimentul că șansele mele de a trăi sunt mai mari.

În Horenka, localitate din regiunea Kiev, voluntarii lucrează printre ruine. Orașele eliberate de forțele ucrainene sunt în curs de reconstrucție.

La Borodinaka, oamenii care au pierdut tot ce aveau sunt ajutați de voluntari, inclusiv cu alimente.

La nord-est de Kiev, regiunea Harkov, eliberată de forțele ucrainene, este supusă atacurilor armatei ruse

Civilii sunt însă hotărâți să ajute la salvarea țării în fața agresiunii ruse. Natalia își câștiga existența făcând haine pentru femei. Acum, în atelierul sunt croite uniforme militare.

Natalya Poniatovska, stilist: Cine s-ar fi gândit că vom trece de la pene și volane la obiecte militare. Dorința de victorie este ceea ce motivează echipa. Nu stăm și așteptăm victoria, lucrăm ca ea să devină realitate cât mai repede posibil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE