Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Berlinale 2024. Tot ce trebuie să știi despre Festivalul de Film de la Berlin din acest an

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se deschide joi, 15 februarie și va dura până pe 25 februarie, iar programul este unul surprinzător.

Iată tot ce trebuie să știți despre ediția din acest an a Berlinalei, inclusiv filmele pe care le așteptăm cu cea mai mare nerăbdare.

Ediția din acest an a Berlinalei va fi ultima ediție condusă de Carlo Chatrian și Mariette Rissenbeek, care pleacă de la conducerea festivalului. Este un adevărat păcat, deoarece ambii directori artistici și executivi au reușit să treacă peste furtuna Covid și și-au dovedit calitățile de curatori din 2020.

Există promisiunea iminentă a unor proteste în timpul festivalului legate de războiul dintre Israel și Hamas, iar recent, lucrătorii Berlinalei au cerut o "încetare imediată a focului" în Gaza, precum și "o conducere instituțională mai puternică" din partea Berlinalei, ca răspuns la ceea ce ei descriu ca fiind "actualul asalt asupra vieții palestiniene".

"Vrem să impunem festivalului și nouă înșine un standard mai înalt. Nu suntem martori la nicio inițiativă care să invite profesioniștii și/sau publicul într-un spațiu dedicat discuțiilor", se arată în declarația lor.

Cele 20 de titluri care concurează pentru Ursul de Aur din acest an sunt eclectice și includ mai multe proiecte cu vedete, alături de câteva favorite ale cinematografiei de artă.

Lista filmelor de la Ursul de Aur 2024

Another End

Regizorul italian Piero Messina (The Wait) a adunat o distribuție de zile mari pentru noul său film, în care Gael García Bernal joacă rolul unui bărbat a cărui soție moare, iar Renate Reinsve din ”The Worst Person in the World” este femeia care îi închiriază corpul.

Black Tea

Filmul lui Abderrahmane Sissako o urmărește pe Aya, o femeie din Coasta de Fildeș care spune "nu" în ziua nunții sale. Ea decide să emigreze în China, unde se îndrăgostește de Cai, proprietarul unui butic de ceai.

La Cocina

Noul film al regizorului mexican Alonso Ruizpalacios (A Cop Movie), La Cocina, este prezentat ca o poveste de dragoste care se petrece în bucătăria unui restaurant din Manhattan, The Grill. Rooni Mara interpretează rolul unei chelnerițe americane pe nume Julia, care se încurcăcu principalul suspect al unui furt din restaurant, un bucătar mexican fără acte pe nume Pedro (Raúl Briones).

A Different Man

Actorul aspirant Edward se supune unei intervenții chirurgicale radicale pentru a-și transforma drastic înfățișarea. Dar noul său chip de vis se transformă rapid într-un coșmar atunci când pierde rolul pentru care s-a născut.

The Empire

Absurdul francez Bruno Dumont (Slack Bay, Jeannette) a creat ceea ce pare a fi un OVNI SF trăsnit. Plasat într-un sat de pescari din nordul Franței, The Empire relatează cum se naște un copil atât de unic încât declanșează un război secret între extratereștrii.

My Favourite Cake

Un titlu important în competiție în acest an este My Favourite Cake (Tortul meu preferat), al regizoarelor iraniene Maryam Moghaddam și Behtash Sanaeeha. My Favourite Cake vorbește despre o femeie singuratică în vârstă de 70 de ani care decide să se rupă de rutina ei solitară și să-și revitalizeze viața amoroasă, într-o țară în care drepturile femeilor sunt puternic restricționate.

Pepe

Un hipopotam mort vorbește. Este primul și singurul hipopotam ucis vreodată în America, iar presa columbiană l-a numit Pepe. Acesta a aparținut lui Pablo Escobar. La moartea sa, în 1993, "hipopotamii de cocaină" au fost lăsați să se plimbe pe proprietatea sa nesupravegheată; iar până în 2019, populația lor a crescut la aproximativ o sută, ceea ce a provocat o amenințare pentru floră și faună, precum și pentru populația umană din zonă.

Small Things Like These

Filmul de deschidere din acest an este regizat de Tim Mielants de la Peaky Blinders și se bazează pe cartea din 2021 a autoarei irlandeze Claire Keegan. Amplasat în Irlanda anilor 1980, filmul îl vede pe Cillian Murphy în rolul unui tată devotat care descoperă adevăruri tulburătoare despre Magdalene Laundries, azilurile îngrozitoare conduse de instituții romano-catolice despre care se spune că adăpostesc "femei decăzute". Din distribuție fac parte Ciaran Hinds și Emily Watson.

The Devil’s Bath

Plasat în Austria la mijlocul anilor 1700, filmul prezintă o tânără femeie care își pune întrebări cu privire la locul ei în viața soțului ei. În notele de presă se precizează că "un act șocant pare să fie singura ei cale de ieșire".

A Traveler’s Needs

Nu ar fi o Berlinală fără un alt film de Hong Sangsoo... Prolificul regizor sud-coreean a fost premiat trei ani la rând - filmul său din 2020, The Woman Who Ran, a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor;

Introduction, din 2021, a obținut Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu; iar The Novelist's Film, din 2022, a primit Marele Premiu al Juriului Ursul de Argint.

A Traveler's Needs o are în rolul Isabelle Huppert, o profesoară de franceză care acceptă ca elevi doi copii coreeni.

Pe lângă membrii juriului internațional, pe covorul roșu sunt așteptați juriul Encounters, juriul premiului GWFF pentru cel mai bun film de debut, juriul premiului Berlinale Documentary Award, precum și juriul Generation International Jury.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE