Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benyamin Steinmetz a fost arestat în Cipru. Miliardarul israelian, condamnat în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa

Benyamin Steinmetz, unul dintre cei doi afaceriști israelieni condamnați în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa, a fost prins în Cipru și urmează a fi predat autorităților din România. Omul de afaceri a fost dat în urmărire internațională.

Benyamin Steinmetz (67 de ani) a fost depistat joi, 31 august, a fost depistat pe Aeroportul Internațional Larnaca din Cipru, în urma cooperării realizate prin Biroul Sirene - Centrul de Cooperare Polițienească - I.G.P.R.

”Acesta era căutat, în vederea predării, în baza unui mandat european de arestare, emis la data de 12 ianuarie 2021, de Curtea de Apel Brașov.

Bărbatul a fost condamnat la 5 ani de închisoare, pentru constituire de grup infracțional organizat, având drept scop dobândirea întregii averi revendicate de un bărbat, în temeiul legilor speciale de retrocedare, prin infracțiuni de corupție/asimilate acestora, respectiv oferire de bani/bunuri persoanelor cu influența asupra funcționarilor publici, în scopul determinării acestora să acționeze potrivit scopului grupului, instigarea și complicitatea la săvârșirea de către aceste persoane a infracțiunii de abuz în serviciu, respectiv traficarea influenței asupra funcționarilor publici.

Cel în cauză a fost arestat, urmând a fi derulată procedura de predare către România”, se arată într-un comunicat al IGPR.

Reacția lui Steinmetz după ce a fost arestat în Cipru

Un purtător de cuvânt al lui Beny Steinmetz a confirmat faptul că arestarea a avut loc joi în Cipru, însă miliardarul se așteaptă să fie eliberat în curând, relatează Times of Israel.

De altfel, reprezentantul lui Steinmetz a precizat că mandatul de arestare emis de autoritățile române a fost respins în repetate rânduri de alte state din cauza temerilor legate de corectitudinea procesului în care a fost condamnat în absență. Printre acestea se numără Grecia și Italia, care au respins un mandat de arestare european, precum și Interpol, care și-a anulat notificarea roșie dintr-un motiv similar.

"Beny Steinmetz salută oportunitatea de a fi apărat în încă un stat european, împotriva României, o țară cu o reputație proastă pentru lipsa de respect față de drepturile omului", se arată în declarație.

Purtătorul de cuvânt spune că Steinmetz este reținut într-o secție de poliție din Larnaca. El neagă faptul că deplasarea omului de afaceri stabilit în Grecia pe insulă are legătură cu vizita de astăzi în Cipru a premierului Benjamin Netanyahu.

În ianuarie 2021, miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în România, la cinci ani de închisoare într-un dosar de restituiri ilegale ”Ferma Băneasa”, a fost condamnat de un tribunal elveţian la cinci ani de închisoare cu executare, după ce fost găsit vinovat că a mituit o serie de funcţionari publici pentru a obţine licenţe de minerit în Guineea, notează agențiile Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Benyamin Steinmetz, condamnat la închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”

În decembrie 2020, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Ferma Băneasa”.

Acuzaţiile din acest dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Remus Truică, avocatul Robert Roşu şi israelienii Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au constituit, începând din noiembrie 2006, un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de prinţul Paul, prin oferire de bani sau bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor şi instituţiilor care deţineau aceste proprietăţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE