Turiștii străini revin treptat în China, după ce țara orientală a relaxat politica de acordare a vizelor la un nivel fără precedent. Cetățenii din 74 de țări pot intra acum în China, pentru o perioadă de până la 30 de zile, fără viză, ceea ce reprezintă o schimbare majoră față de reglementările anterioare.
Guvernul de la Beijing a extins în mod constant intrarea fără viză, în încercarea de a stimula turismul și economia. În 2024, peste 20 de milioane de vizitatori străini nu au necesitat viză, ceea ce reprezintă aproape o treime din totalul turiștilor care au ajuns în China. Este mai mult decât dublu față de anul precedent, potrivit Administrației Naționale pentru Imigrări.
Cetățenii din 74 de țări pot vizita China fără viză
„Acest lucru ajută cu adevărat oamenii să călătorească, pentru că este foarte complicat să soliciți o viză și să parcurgi întregul proces”, a declarat Georgi Shavadze, un georgian care locuiește în Austria, citat de AP.
Deși majoritatea obiectivelor turistice sunt încă aglomerate cu mult mai mulți turiști interni decât străini, agențiile de turism și ghizii turistici se pregătesc acum pentru un aflux mai mare, în anticiparea sosirii turiștilor care vor veni în China pentru vacanța de vară.
„Sunt practic copleșit de tururi și mă străduiesc să țin pasul. Pur și simplu nu pot să mă descurc singur cu toate”, spune Gao Jun, un ghid turistic veteran, vorbitor de limba engleză, cu peste 20 de ani de experiență. Pentru a satisface cererea tot mai mare, el a lansat o nouă afacere, în care instruiește pe oricine este interesat să devină ghid turistic și este vorbitor de limba engleză.
După ridicarea restricțiilor severe impuse de COVID-19, China și-a redeschis granițele pentru turiști la începutul anului 2023, dar numai 13,8 milioane de persoane au vizitat țara în acel an, adică mai puțin de jumătate din cele 31,9 milioane din 2019, ultimul an înainte de pandemie.
În decembrie 2023, China a anunțat intrarea fără viză pentru cetățenii din Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania și Malaezia. De atunci, aproape toată Europa a fost adăugată. Călătorii din cinci țări din America Latină și Uzbekistan au devenit eligibili luna trecută, urmați de patru țări din Orientul Mijlociu. Totalul va crește la 75 de țări pe 16 iulie, odată cu adăugarea Azerbaidjanului.
Aproximativ două treimi din țări au primit dreptul de intrare fără viză pe o perioadă de probă de un an.
Pentru turistul norvegian Uystein Sporsheim, acest lucru înseamnă că familia sa nu va mai trebui să facă două vizite la ambasada Chinei din Oslo pentru a solicita o viză de turist, un proces costisitor și care consumă mult timp.
„Noile politici în materie de vize sunt 100% benefice pentru noi”, a declarat Jenny Zhao, director general al WildChina, o companie specializată în 'rute boutique' și de lux pentru turiștii internaționali. Ea a afirmat că afacerea a crescut cu 50% față de perioada de dinaintea pandemiei.
În timp ce SUA rămâne cea mai mare piață-sursă, reprezentând aproximativ 30% din afacerea actuală, călătorii europeni reprezintă acum 15-20% din clienții lor, adică o creștere semnificativă, față de sub 5% înainte de 2019, potrivit lui Jenny Zhao.
Trip.com Group, o agenție de turism online cu sediul în Shanghai, a declarat că politica de exonerare de vize a stimulat semnificativ turismul. Rezervările de bilete de avion, hoteluri și alte servicii pe site-ul lor web, pentru călătorii în China, s-au dublat în primele trei luni ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care 75% dintre vizitatori provin din regiuni exonerate de vize.
Până acum, nicio țară africană importantă nu este eligibilă pentru intrarea fără viză, în ciuda legăturilor relativ strânse ale continentului african cu China.
Cetățenii din zece țări care nu fac parte din programul de scutire de viză au o altă opțiune: pot intra în China pentru o perioadă de până la 10 zile dacă pleacă spre o altă țară decât cea din care au venit. La fel și cetățenii nord-americani.
Măsura este limitată la doar 60 de puncte vamale, potrivit Administrației Naționale pentru Imigrări a Chinei.
Politica de tranzit se aplică pentru 55 de țări, dar majoritatea se află și pe lista de intrare fără viză pentru 30 de zile. Aceasta oferă o opțiune mai restrictivă pentru cetățenii din cele 10 țări care nu se află pe listă: Republica Cehă, Lituania, Suedia, Rusia, Regatul Unit, Ucraina, Indonezia, Canada, SUA și Mexic.
În afară de Regatul Unit, Suedia este singura altă țară europeană cu venituri ridicate care nu a fost inclusă pe „lista celor 30 de zile”. Relațiile cu China s-au deteriorat de când Partidul Comunist Chinez a condamnat un librar suedez, Gui Minhai, la zece ani de închisoare în 2020. Gui a dispărut în 2015 din casa sa aflată pe litoralul Thailandei, dar a apărut câteva luni mai târziu în custodia poliției din China.