Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Băsescu, despre sprijinul UE pentru restituirea tezaurului României ținut ilegal de Rusia. ”Semnificația este majoră”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat că votarea rezoluției prin care Parlamentul European cere Rusiei să returneze integral României tezaurul național are o ”semnificație majoră” deoarece ”face din Uniunea Europeană un partener al României în negocierile cu Rusia pentru restituirea” celor peste 90 de tone de aur și a bunurilor de valoare aflate la Moscova.

Într-un interviu acordat Euronews România la Strasbourg, Traian Băsescu a vorbit despre modul în care instituțiile europene vor putea sprijini România pentru a recupera tezaurul ținut ilegal de Rusia de peste 100 de ani.

”Ea (rezoluția votată de Parlamentul European, n.red) are o putere politică, pentru că Parlamentul nu-i Curte Supremă de Justiție. Este o instituție politică, cea mai puternică instituție politică a Europei.

Semnificația este majoră, pentru că în finalul rezoluției se trasează sarcini care sunt obligatorii pentru instituțiile Uniunii Europene, pentru Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă, pentru Comisia Europeană, pentru Parlamentul European în sine, care și el trebuie să militeze pentru restituirea tezaurului.

Deci, este o rezoluție care face din Uniunea Europeană un partener al României în negocierile cu Rusia pentru restituirea tezaurului”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, în prezent europarlamentar.

Rezoluția privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia a fost votată, joi, cu majoritate de voturi de Parlamentul European.

”Într-o rezoluție adoptată joi, eurodeputații subliniază faptul că, în ciuda mai multor încercări de negocieri diplomatice după Primul Război Mondial, tezaurul național al României, trimis în Rusia între 1916 și 1917 pentru a fi păstrat în siguranță, nu a fost niciodată returnat integral de Rusia.

Acesta este un caz internațional fără precedent de însușire ilegală a rezervelor de aur și a obiectelor de patrimoniu și reprezintă o preocupare permanentă pentru societatea românească, adaugă eurodeputații”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE