Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, riscă șapte ani de închisoare. Legături cu un grup de criminalitate organizată

Unul dintre principalii lideri ai grupărilor pro-ruse din Republica Moldova, Evghenia Guțul, a fost trimis "pe banca acuzaților" și riscă până la șapte ani de închisoare. Guțul este guvernatoarea Găgăuziei, un mic teritoriu, cu statut de autonomie, din sudul Republicii Moldova.

Evghenia Guțul este acuzată că ar fi acceptat finanțări de peste 2,2 milioane de euro de la un grup criminal organizat. Banii ar fi fost destinați Partidului ȘOR, care ulterior a fost declarat ilegal în Republica Moldova.

Evghenia Guțul este principalul politician susținut în prezent de miliardarul condamnat penal Ilan Șor, care promovează proiecte politice pro-ruse la Chișinău.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, riscă șapte ani de închisoare

După noile acuzații, Evghenia Guțul a dat o replică pe rețelele de socializare.

"Astăzi, un dosar penal inventat împotriva mea a fost adus în judecată. Nu mă voi opri din lupta mea pentru bunăstarea cetățenilor. Spre deosebire de Sandu (n.r.: Maia Sandu, președinta Republicii Moldova), eu sunt în acest loc nu întâmplător, ci datorită alegerii oneste a oamenilor", a scris Evghenia Guțul, pe rețelele de socializare.

În urmă cu câteva zile, Evghenia Guțul, alături de alți politicieni din Moldova, au participat, la Moscova, la congresul de creare a blocului politic pro-rus 'Pobeda', în traducere 'Victorie'.

După revenirea în țară, poliția moldovenească a descoperit că participanții la congresul de la Moscova intenționau să introducă ilegal peste un milion de euro. Banii ar fi fost destinați finanțării activităților de propagandă și a formațiunilor pro-ruse.

Procurorul general de la Chișinău a calificat evenimentul de la Moscova drept o acțiune ce "atentează la securitatea statului", iar mai mulți politicieni pro-ruși ar putea fi acuzați de trădare de patrie.

Serviciul Moldovean de Securitate a anunțat recent că Federația Rusă întreprinde acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, cu scopul de a o controla politic și de a bloca integrarea europeană a țării.

Cine este Evghenia Guțul

Evghenia Guțul s-a născut pe 5 septembrie 1986, în localitatea Etulia, din Găgăuzia, este căsătorită și are doi copii. Ea este jurist de profesie, reprezintă formațiunea pro-rusă ȘOR și a organizat proteste antiguvernamentale la Chișinău. Ea își dorește consolidarea relațiilor dintre regiunea pe care o conduce și Kremlin.

În ultimul timp, bașcana Evghenia Guțul a făcut mai multe vizite în Rusia și s-a întâlnit cu Vladimir Putin. Pe 6 martie, ea s-a plâns că Guvernul de la Chișinău "îi limitează bugetul, îi restrânge atribuțiile și provoacă instabilitate" în Găgăuzia.

Găgăuzia este o mică regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, cu 100.000 de locuitori.

În ultimele zile, Institutul pentru Studiul Războiului a avertizat"Găgăuzia creează condiții pentru o posibilă agresiune rusă în Republica Moldova".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE