Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Băncile din zona euro au îngreunat accesul la creditare în trimestrul doi din 2022 şi vor continua înăsprirea standardelor de creditare în acest trimestru, deoarece toleranţa lor la risc a scăzut, arată rezultatele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană, citat de Agerpres.

În condiţiile în care invadarea Ucrainei de către Rusia afectează încrederea şi aduce blocul comunitar mai aproape de recesiune, băncile sunt mai prudente în acordarea împrumuturilor, ceea ce ar putea accentua scăderea activităţii economice.

„Creditorii au raportat că percepţiile crescute de risc privind perspectivele economice, industria sau situaţia specifică a firmelor, precum şi reducerea toleranţei băncilor la risc, au afectat semnificativ standardele de creditare”, se arată în studiul BCE.

În trimestrul doi din 2022, cererea pentru credite din partea companiilor a crescut, deoarece firmele trebuie să-şi menţină investiţiile financiare, dar băncile au indicat o înăsprire "considerabilă" a standardelor lor de creditare.

„În trimestrul trei din 2022, băncile din zona euro se aşteaptă la o înăsprire netă a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor către firme, la acelaşi nivel ca în perioada aprilie-iunie 2022”, apreciază instituţia cu sediul la Frankfurt.

De asemenea, creditorii au raportat o înăsprire „puternică” a criteriilor pentru aprobarea împrumuturilor ipotecare şi o înăsprire moderată a criteriilor pentru aprobarea creditelor de consum, în perioada aprilie-iunie 2022.

La reuniunea din 9 iunie, Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE