Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca pentru Reglementări Internaționale avertizează că economia mondială se află într-un moment critic în lupta împotriva inflației

Banca pentru Reglementări Internaționale (BRI), organismul care coordonează băncile centrale din lume, a cerut duminică mai multe majorări ale ratelor dobânzilor, avertizând că economia mondială se află acum într-un punct crucial, în condițiile în care țările se luptă să țină în frâu inflația, potrivit Reuters.

În ciuda creșterii neîncetate a ratelor din ultimele 18 luni, inflația în multe economii de top rămâne încă extrem de ridicată, în timp ce saltul costurilor de împrumut a declanșat cele mai grave colapsuri bancare de la criza financiară de acum 15 ani.

"Economia globală se află într-un moment critic. Trebuie abordate provocări severe", a declarat Agustin Carstens, directorul general al BRI, în raportul anual al organizației publicat duminică.

Ce spune raportul BRI

Claudio Borio, șeful unității monetare și economice a BRI, a adăugat că există riscul ca o "psihologie inflaționistă" să se instaleze acum, deși creșterile mai mari decât se așteptau ale ratelor în Marea Britanie și Norvegia săptămâna trecută au arătat că băncile centrale fac presiuni "pentru a-și face treaba" în ceea ce privește abordarea problemei.

Totuși, provocările lor sunt unice după standardele de după cel de-al Doilea Război Mondial. Este pentru prima dată când, în cea mai mare parte a lumii, o creștere a inflației a coexistat cu vulnerabilități financiare extinse.

Cu cât inflația rămâne mai mult timp la un nivel ridicat, cu atât mai puternică și mai prelungită va fi înăsprirea necesară a politicii, se arată în raportul BRI, care avertizează că posibilitatea apariției unor noi probleme în sectorul bancar este acum "materială".

Dacă ratele dobânzilor vor ajunge la nivelurile de la mijlocul anilor 1990, povara totală a serviciului datoriei pentru economiile de top ar fi, toate celelalte fiind egale, cea mai mare din istorie, a spus Borio.

"Cred că băncile centrale vor reuși să țină inflația sub control. Aceasta este sarcina lor - să restabilească stabilitatea prețurilor", a declarat el pentru Reuters. "Întrebarea este care va fi costul".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE