Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Banca Centrală Europeană a anunțat o nouă mărire a dobânzilor de referință. Cum ne afectează acest lucru

Banca Centrală Europeană a anunțat o nouă majorare a dobânzilor de referinţă, cu 0,25 de puncte procentuale.

Analiştii au remarcat o creştere mai modestă de data aceasta, ţinând cont de diminuarea timidă a inflaţiei de bază și de slaba creştere economică din zona euro.

Decizia a fost luată, anunță Consiliul Guvernatorilor BCE, pentru a combate creșterea continuă a prețurilor, care subminează puterea de cumpărare a gospodăriilor și activitatea zonei euro.

În același timp, Consiliul estimează că perspectivele inflației rămân foarte ridicate pentru un timp prea îndelungat.

Ratele dobânzilor BCE, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008

Ratele dobânzilor BCE se situează în prezent între 3,25 și 4%, cel mai ridicat nivel din octombrie 2008.

Deciziile Băncii Centrale Europene vin la scurt timp după ce, în Statele Unite ale Americii, Rezerva Federală a decis cea de a 10-a majorare consecutivă a costului creditului după luna martie 2022, cu un sfert de punct procentual.

Efectele noi majorări a dobânzilor cheie

”Creditele în euro au ajuns aproape la același nivel cu cele luate în lei. Nu mai este nicio afacere să iei credit în euro în condițiile în care dobânzile la creditele în euro sunt la un nivel incredibil de mare, raportat la puterea de cumpărare din România.

Ținta de inflație a Băncii Centrale Europene e 2%, iar noi avem în momentul de față inflația de 7%, a crescut față de luna martie, iar perspectivele de scădere sunt unele extrem de mici în momentul de față.

În momentul în care crești dobânzile se restrânge masa monetară, se restrâng banii din piață. Se cosumă mai puțin. Acest lucru pune presiune pe cei care vând produse și servicii să scadă prețurile.

Asta încercăm de fapt, prin aceste dobânzi crescute, să limităm consumul, în așa fel încât să stimulăm o scădere de prețuri.

Acest lucru este în teorie. Noi am ajuns să avem inflație pentru că în acei ani de pandemie, americanii au tipărit undeva la șase trilioane de dolari, iar în europa undeva la patru trilioane. Aceștia se întorc prin nota de plată, adică prin inflație și își iau banii înapoi. Cum ne afectează pe noi? Practic ne scade puterea de cumpărare.

Vedem că salariile pe care le avem nu mai valorează cât valora de exemplu anul trecut pentru că inflația este mama tuturor taxelor, erodează puterea de cumpărare.

Băncile Centrale se luptă cu inflația, limitând cantitatea de bani din piețe. Acest lucru poate duce la recesiune.”, a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE