Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul Organizației Mondiale de Meteorologie. Fenomenul „El Nino” poate reveni anul acesta

Experții Organizației Mondiale de Meteorologie avertizează că în lunile următoare ne-am putea confrunta cu temperaturi record peste tot în lume și cu o accentuare a încălzirii globale, din cauza fenomenului El Nino.

Ce este El Nino

Lumea ar trebui să se pregătească pentru dezvoltarea fenomenului El Nino asociat cu temperaturi ridicate și secetă, dar și cu ploi abundente în anumite regiuni, fiind responsabil pentru episoade meteo extreme. Avertismentul a fost lansat de experții Organizației Mondiale de Meteorologie.

Wilfran Moufouma Okia, Director Organizația Mondială de Meteorologie: În următoarele câteva luni, din mai până în iulie, avem 60% șanse să intrăm într-o fază El Niño. Această probabilitate va crește la 70%, dacă ne uităm la perioada iulie-august și chiar la 80%, dacă trecem de august. Dar, bineînțeles, dincolo nu putem spune prea multe. Iată unde ne aflăm. Bineînțeles, acest lucru va schimba tiparele climatice și meteo, peste tot în lume.

Secretarul general al organizației a explicat că topirea ghețarilor și poluarea au dus la încălzirea apei oceanelor.

Petteri Taalas, Secretarul general al Organizației Mondiale de Meteorologie: Am bătut un nou record, în ceea ce privește căldura oceanică, fenomen care, spre exemplu, oferă și mai multă energie pentru furtunile tropicale, cicloane, uragane și taifunuri.

El mai spune că fenomenul va afecta Europa, America și Asia, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

”Vara trecută, valul de căldură din Europa a provocat moartea a aproximativ 15.000 de persoane, care au murit din cauza valului de căldură și a calității scăzute a aerului. În China, vara trecută a fost cea mai călduroasă vară din toate timpurile și a fost, de asemenea, a doua cea mai secetoasă vară pe care au observat-o vreodată. De asemenea, au atins niveluri record de apă în principalul lor râu, Yangtze.”

Din cauza acestui fenomen, este posibil ca Europa și America de Nord să se confrunte cu temperaturi ridicate și la sfârșitul anului, atunci când, teoretic, ar trebui să vină iarna. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE