Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canicula de primăvară din Spania bate recordurile lunii aprilie. Temperaturile vor ajunge la 39 de grade

Guvernul spaniol a sfătuit populația să fie foarte atentă, în timp ce țara afectată de secetă se confruntă cutemperaturi record care ar putea duce vineri la o maximă fără precedent în luna aprilie, de 39 de grade Celsius, în unele zone din Andaluzia, potrivit The Guardian.

Temperaturile de primăvară anormal de ridicate din această săptămână - cauzate de o masă de aer foarte cald venită din nordul Africii care traversează peninsula Iberică și insulele Baleare - au determinat deja guvernul regional din Madrid să aprobe un plan pentru a ajuta spitalele, centrele de sănătate și școlile să facă față și să ordone deschiderea piscinelor publice cu o lună mai devreme decât de obicei.

În Sevilla, unde se așteaptă ca joi temperaturile să atingă 36 de grade Celsius, poliția încerca să stabilească dacă un cal care trăgea o trăsură de turiști a murit din cauza insolației.

Guvernul central le-a reamintit cetățenilor să se hidrateze și să verifice în mod regulat persoanele vulnerabile, cum ar fi bebelușii, copiii și bătrânii, în condițiile în care episodul de căldură extremă va atinge punctul culminant joi și vineri.

Spania a înregistrat în ultimele zile temperaturi între 7 și 11 grade Celsius peste medie

Potrivit lui Rubén del Campo, un purtător de cuvânt al agenției meteorologice de stat spaniole, Aemet, Spania a înregistrat în ultimele zile temperaturi între 7 și 11 grade Celsius peste media pentru această perioadă a anului. Acesta a declarat că temperaturile din provinciile andaluze Sevilla și Córdoba ar putea ajunge la 39C vineri.

Recordurile de temperatură din aprilie au fost deja depășite pe aeroportul din Cordoba - unde mercurul a atins 35,1C la începutul acestei săptămâni, depășind maxima de 34C înregistrată în aprilie 2017 - și pe aeroportul din Jerez, unde temperatura de 35C a depășit recordul de 33,6C stabilit în aprilie 1997.

Del Campo a declarat că aprilie 2023 este pe cale să devină cel mai cald aprilie înregistrat vreodată.

"Analiza este încă în curs de confirmare, dar acest episod de temperaturi ridicate va fi probabil cel mai cald aprilie din Peninsula Iberică de la începutul înregistrărilor - cel puțin din 1950", a spus el.

"Când vine vorba de relația dintre acest tip de vreme și schimbările climatice, știm că temperaturile extrem de ridicate au devenit mai frecvente și mai intense, iar această căldură intensă și extremă ajunge mai devreme. Deși fiecare episod trebuie analizat individual și în detaliu, acest episod se potrivește cu ceea ce se întâmplă din cauza schimbărilor climatice.", a adăugat acesta.

Precipitațiile din aprilie au fost mult sub medie

De asemenea, Del Campo a remarcat că precipitațiile din această lună au fost mult sub medie; o veste teribilă pentru o țară care se află în secetă din ianuarie anul trecut.

El a precizat că între 1 și 23 aprilie, în Spania au căzut 12 litri de ploaie pe metru pătrat - doar 25% din cantitatea normală. În situația actuală, luna aprilie ar putea depăși aprilie 1995 - când au căzut 23 de litri de ploaie pe metru pătrat - ca fiind cea mai secetoasă din istorie.

Deși temperaturile sunt prognozate să scadă în weekend, acestea ar putea începe să crească din nou începând de marțea viitoare, a adăugat Del Campo.

În luna mai a anului trecut, temperaturile din unele părți ale Spaniei au depășit 40 de grade Celsius, deoarece o masă de aer cald și uscat a adus temperaturi între 10 și 15 grade Celsius peste media sezonieră și mai apropiate de cele din timpul verii. Acest lucru a fost urmat de două valuri de căldură în iunie și iulie, care au fost însoțite de incendii de pădure care au ars sute de mii de hectare de teren din Spania.

Un raport recent al UE a concluzionat că, anul trecut, criza climatică a avut un impact "înspăimântător" în Europa, unde valurile de căldură au ucis peste 20 000 de persoane, iar seceta a distrus recoltele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE