Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un val de căldură severă cuprinde Asia. Fenomenul a forțat închiderea școlilor și a ucis peste zece persoane

Sunt temperaturi extreme în Asia. Fenomenul este descris ca fiind "cel mai mare val de căldură din aprilie din istoria Asiei", iar recordurile par să se stabilească în India, China, Thailanda și Laos.

Maximiliano Herrera, climatolog a descris temperaturile neobișnuit de ridicate ca fiind "cel mai rău val de căldură din aprilie din istoria Asiei".

În China, presa locală a raportat că au fost observate temperaturi record pentru luna aprilie în multe localități, inclusiv în Chengdu, Zhejiang, Nanjing, Hangzhou și alte zone din regiunea deltei râului Yangtze, potrivit The Guardian.

Temperaturi neobișnuit de ridicate au fost, de asemenea, raportate în sud-estul Asiei în ultimele zile, inclusiv în Luang Prabang, Laos, care a înregistrat 42,7C în această săptămână, cea mai ridicată temperatură din istoria sa, potrivit lui Herrera. De asemenea, sâmbătă, la Vientiane s-a înregistrat 41,4C, cea mai caldă zi din istorie pentru capitală.

În Thailanda, o stație de monitorizare guvernamentală din Tak, în nord-vestul țării, a înregistrat sâmbătă 45,4C, depășind precedentul maxim de 44,6C atins în Mae Hong Son la 28 aprilie 2016. Totuși, recordul nu a fost inclus în statisticile sumare oficiale ale guvernului, care au raportat o temperatură de 44,6C la Tak.

În Bangladesh, o țară aflată în prima linie a crizei climatice, temperaturile au depășit sâmbătă peste 40C în capitala Dhaka, cea mai călduroasă zi din ultimii 58 de ani, provocând topirea suprafețelor rutiere. Un oficial de la Ministerul Mediului, Pădurilor și Schimbărilor Climatice a declarat că, în cazul în care căldura nu va scădea, vor declara o urgență de temperatură în anumite zone.

India, deosebit de vulnerabilă la căldurile extreme

În ultimii ani, India a devenit deosebit de vulnerabilă la căldurile extreme, iar experții se tem că anul acesta ar putea fi și mai rău. Valul de căldură din aprilie a afectat unele state indiene, iar săptămâna aceasta departamentul de meteorologie a emis o avertizare portocalie de caniculă severă în unele părți din Bihar, Jharkhand, Odisha, Andhra Pradesh și Bengalul de Vest, toate state cu o proporție mare de muncitori și lucrători din mediul rural, care sunt nevoiți să lucreze afară chiar și atunci când temperaturile și umiditatea cresc.

Șase orașe din nordul și estul Indiei au înregistrat marți temperaturi de peste 44 de grade Celsius, în timp ce în capitala Delhi s-au înregistrat 40,4 grade Celsius. Se așteaptă ca valul de căldură să continue cel puțin până vineri.

Departamentul de Meteorologie din India a declarat marți: "Condițiile de caniculă sunt susceptibile să continue în Bengalul de Vest și în unele părți din Bihar în următoarele patru zile. În consecință, am emis o alertă portocalie pentru această regiune, având în vedere umiditatea și temperaturile ridicate. Oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție. Este posibil ca în regiune să apară furtuni începând cu ziua a cincea, când condițiile de caniculă ar putea scădea."

Temperaturile ridicate din India au dus la închiderea școlilor în unele state, în timp ce 13 persoane au murit și alte opt au primit îngrijiri medicale din cauza insolației după un eveniment de premiere care a avut loc în aer liber în statul Maharashtra.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE