Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertismentul ANM despre furtunile de pe litoral: E cod galben de vânt puternic

În județele Ialomița, Prahova, Ilfov, Dâmbovița, Călărași și Giurgiu vor fi averse și intensificări de scurtă durată ale vântului. În județele Constanța și Tulcea, codul galben de vânt puternic a fost prelungit.

Meteorologii avertizează că, pe litoral, vântul bate în rafale puternice de până la 60 de km/h. Reamintim că salvamarii au arborat steagul roșu pe toate plajele, ceea ce înseamnă că turiștii nu au voie să între în apă.

Mai mulți oameni și-au pierdut viața pe litoral, zilele trecute, pentru că au ignorat avertismentele salvamarilor.

Ce spun meteorologii

”La această oră este în vigoare un cod galben pentru județele Constanța și Tulcea, acolo unde până la ora 9:00 ne așteptăm în continuare la intensificări ale vântului ce vor depăși la rafală 60 km/h, iar pentru mai multe județe din Muntenia și din Oltenia, sunt în vigoare coduri galbene pentru averse, descărcări electrice, cantități de apă de 15-20 l/mp.

Astăzi, avem o vreme călduroasă în zonele de câmpie, mai ales în sud-estul țării disconfortul termic va fi în creștere, iar perioade cu înnorări, averse și descărcări electrice vor fi în vestul, sud-vestul și estul țării precum și în zonele montane, acolo unde vor fi condiții de grindină, iar cantitățile de apă vor depăși 15-20 l/mp, izolat chiar de peste 35l/mp.

În celelalte regiuni ne așteptăm la ploi de scurtă durată cu totul izolat, mai ales în prima parte a zilei, iar vântul va avea intensificări în restul teritoriului și la munte cu viteze într 45-55 km/h.

Ne așteptăm astăzi la temperaturi maxime între 27-34 de grade Celsius. Pentru zilele următoare ne așteptăm ca temperaturile să fie în creștere, iar vremea să fie caniculare în sud”, a declarat Iris Răducanu, meteorolog ANM.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE