Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod galben de vânt puternic pe litoral. Salvamarii se ceartă cu turiștii, ca să nu intre în mare

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului pentru Dobrogea şi bazinul vestic al Mării Negre, valabilă până la ora 20.00.

În judeţele Tulcea şi Constanţa vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 55-65 km/h şi, izolat, de peste 70 km/h în zona litoralului şi în bazinul vestic al Mării Negre.

ANM precizează că pe parcursul zilei de miercuri în sud-estul ţării vor fi intensificări temporare ale vântului cu viteze în general de 45-55 km/h.

Șase persoane au murit înecate pe litoralul românesc

Șase persoane au murit înecate pe litoral în ultimele 24 de ore, în stațiunile Mamaia, Venus și Costinești.

Salvamarii sfătuiesc turiștii să respecte steagul roșu arborat, care înseamnă că scăldatul în mare este interzis, însă mulți dintre ei înțeleg destul de greu că viața lor este pusă în pericol în astfel de condiții.

Salvamar: „Ne certăm destul de des cu turiștii”

Daniel, salvamar: „Avem turiști care vin în vacanță, care se uită și urmăresc steagul nostru din ziua respectivă, că e steag roșu sau că e steag galben. Mulți, însă, nu cunosc în primul rând ce semnifică steagul roșu sau galben. Ne certăm destul de des cu dânșii, ne certăm pentru viața dânșilor, să înțeleagă că nu au voie să meargă în apă”.

„În momentul de față sunt curenți foarte puternici, sapă - cum spunem noi - pot să facă în cinci, zece minute o groapă despre care nu putem să ne dăm seama... Numai în momentul în care intrăm la program, urmărim, controlăm, putem să anunțăm turiștii să nu meargă în anumite zone. Ceea ce e foarte greu, să îi facem pe toți să înțeleagă lucrum acesta. S-au întâmplat și cazuri pe timp de noapte”.

„În momentul când noi am încheiat programul, am fost anunțați că un turist a intrat pe sectorul 2, plaja (n.r. din Costinești) este împărțită în mai multe sectoare, a scăpat - cum spuneam mai devreme - într-o groapă, acolo erau curenții foarte mari și nu a mai putut nimeni să îl salveze... Noi eram în afara programului”.

„Când nu ne putem înțelege cu turiștii, mai chemăm Poliția. Dânșii vin, le dau amenzi, sancțiuni, ei se ocupă de problema asta”.

Edi, un alt salvamar, a povestit că a salvat de la înec, chiar ieri, pe cineva.

Edi, salvamar: „A fost un incident fix la terminarea programului, când turiștii au văzut că am plecat de la posturi, au intrat în apă într-o groapă periculoasă și a fost nevoie să ieșim cu jetski-ul la salvare. Din fericire, fata a fost calmată și nu a luat multe guri de apă și am putut să o aducem în siguranță la mal”.

„Misiunile sunt foarte periculoase și pentru noi, salvamarii, pentru că oricât de bine știm să înotăm tot sunt periculoși curenții. Niciodată nu mergem la o misiune singuri, venim cu alți colegi ca să ne ajutăm unii pe alții, să fie totul bine”.

„Cel mai bine este să prevenim dinainte, de la mal, asta e cea mai importantă parte ca salvamar”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE