Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avertisment ANRE: Noua Ordonanță de Urgență ar putea încălca legislația

Noua Ordonanță de Urgență din domeniul energiei ar putea încălca legislația europeană. Este avertismentul Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, care spune că impunerea unui preț fix pentru gazele folosite de companii în producerea energiei electrice contravine normelor europene. În replică, ministrul Energiei, Virgil Popescu, spune că ordonanța nu încalcă nicio prevedere.

Proiectul are avizul ANRE

Proiectul a primit avizul Autoritatății Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, însă, odată cu acesta, instituția a avertizat și că măsurile ar putea contraveni unor norme europene.

Mihnea Cătuți, expert în domeniul energiei: Producatorii care au și capacități de generare a energiei electrice cum sunt Petrom și Romgaz la Iernut vor fi tentați să vândă gazul mai degrabă decât să îl folosească pentru producția de energie electrică. Prevederea care suprataxează 100% cantitatea de energia electrică exportată este o măsură contrară spiritului de solidaritate europeană. Noi suntem o țară care importăm net energie electrică, dacă și țările din jur ar lua o măsură similară am fi într-o situație de penurie serioasă.

Furnizorii ar putea fi afectați

Daniela Dărăban, director executiv al Federatiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: Vă dau un exemplu. Între martie cand mgw a fost 800 de lei, în iunie am avut si tranzactii de 2000-2200 de lei. Autoritățile au stat și au observat și au venit cu o măsură peste noapte în care au zis venim și vă decontam 1300 de lei. Cum au stabilit acest 1300 este absolut îngrijorător, pe lângă faptul că este neconstituțional, pentru că ei trebuie să-ți recunoască costurile reale, nu costuile Imaginate. În momentul în care un furnizor dispare există acea procedură de intrare în furnizare de ultimă instanță.

Niculae Havrileț, fost director al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei: Sunt anumite elemente care vor aduce stabilitate la nivelul consumatorilor de energie și gaze naturale, pentru că ei stiu care va fi prețul în aceasta iarnă, dar văd un semnal de îngrijorare a ceea ce înseamnă asigurarea cadrului stabil de funcționare îan care activeză furnizorii. Furnizorii sunt un element indispensabil care face legătura între producător și consumator și prcatic el subvenționeză consumatorul.

Ministrul Energiei - proiectul nu încalcă normele europene

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Tot ce a propus autoritatea de reglementare se regăsește în textul de ordonanță, iar textul de ordonanță a fost avizat de către autoritatea de reglementare. Eu nu cred ca ordonanța încalcă vreo directivă europeană. de altfel pe 9 septembrie, la Bruxelles, eu o să prezint ceea ce noi am aprobat.

Vizate de noua ordonanță mai sunt, pe lângă companiile din energie, și IMM-urile, firmele din industria alimentară și instituțiile publice. Ele vor plăti un preț plafonat doar pentru 85% din consumul de energie electrică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE