Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autostrada A7 ar putea fi gata până la sfârșitul anului. Anunțul făcut de Adrian Câciu

Autostrada A7, care leagă Muntenia de Moldova, ar putea fi finalizată până la sfârșitul acestui an, adică mai devreme decât termenul estimat. Anunțul a fost făcut de Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, la Euronews România.

”În afară de faptul că și autostrada A7 și autostrada A8, ce este în PNRR, totul este contractat. Din perspectiva progresului fizic, la A7, Ploiești-Buzău, chiar astăzi l-am văzut pe domnul ministru al Transporturilor anunțând că în luna octombrie va fi gata, se va circula pe acest tronson, pe aceste loturi, pe partea de Ploiești-Buzău și de asemenea pe Buzău-Focșani, o parte din acest circuit, acest traseu va fi circulabil la finalul anului, care pe Buzău - Focșani ar trebui să fie gata în aprilie 2025.

Dar din ceea ce se anticipează și modul în care se lucrează pe aceste bucăți de autostradă, e posibil ca la finalul anului să avem complet Ploiești-Buzău și parte din Buzău-Focșani”, a declarat Adrian Câciu, la Euronews România.

Sorin Grindeanu: Se va circula pe cele patru loturi, chiar dacă două al termenul 2025

La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că în toamna acestui an se va putea circula pe autostrada A7 de la Focşani la Buzău, cu toate că două dintre loturi au ca dată de finalizare anul 2025.

"Pe primele două tronsoane de la Ploieşti la Buzău vă pot spune că rămânem pe termenul asumat, şi anume octombrie anul acesta vor fi date în circulaţie. Pe lotul 3 care, din păcate, a tot fost amânat cam un an jumate de diversele contestaţii şi răspunsuri date de către cei de la CNSC, vor începe lucrările la 1 martie, deci în două săptămâni, iar aici, pe cele 4 loturi, este o mobilizare nu bună, ci foarte bună. (...)

În toamna acestui an, spre sfârşitul anului, se va circula pe cele patru loturi, chiar dacă două al termenul 2025. Avem un constructor care de fiecare dată reuşeşte să devanseze toate aceste termene asumate şi nu va face excepţie acest tronson de la Buzău la Focşani. Mai mult decât atât, am convenit cu constructorii ca în momentul în care se termină câte un tronson de la o descărcare la alta, să poată fi utilizat întreg tronsonul, să poată fi dat în circulaţie. Adică să nu aşteptăm întregul lot 4 sau întregul lot 3.

În momentul în care sunt finalizate lucrările pe bucăţi care pot fi date în circulaţie, să facem acest lucru fără să aşteptăm toată birocraţia legată de recepţiile finale pe loturi (...) Lucrările continuă şi în sus, spre Paşcani, şi colegii (...) mi-au spus că ritmul e acelaşi", a declarat Grindeanu, la Focşani, conform Agerpres.

Autostrada A7 are aproape 320 de kilometri

De asemenea, Sorin Grindeanu a spus că în octombrie vor fi date în folosinţă loturile 1 şi 2 de pe tronsonul 2 Ploieşti-Buzău al autostrăzii A7.

"Am venit azi împreună cu domnul director Pistol şi cu alţi colegi de la CNAIR să vedem stadiul lucrărilor pe cele două loturi de pe A7, primele două. Suntem undeva, hai să spunem în jurul la 45%. (...) Pe mine mă interesează următorul lucru - vorbesc de ambele loturi - că în perioada următoare, însemnând finalul lunii martie, trebuie să ajungă în jur de 55%, finalul lunii aprilie trebuie să ajungă la 65%. Că depăşesc aceşti 55% şi va fi 56-57%, va fi foarte bine. (...) Mă aştept ca aceste termene (...) pe care le-am spus mai devreme să fie respectate. Voi veni în fiecare lună pe aceste loturi (...) astfel încât să ne ţinem de ce am spus - octombrie, toamna acestui an să fie date în circulaţie", a spus Grindeanu.

Sorin Grindeanu a verificat stadiul lucrărilor la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada A7, tronsonul 2 Ploieşti-Buzău (loturile 1 şi 2).

Autostrada A7 Ploieşti - Buzău - Focşani - Bacău - Paşcani are o lungime de 319 kilometri, proiectul fiind divizat în patru secţiuni: Ploieşti - Buzău cu o lungime de 63,25 km; Buzău - Focşani cu o lungime de 82,44 km; Focşani - Bacău cu o lungime de 95,9 km; Bacău - Paşcani cu o lungime de 77,39 km.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE