Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autoritățile europene, posibile măsuri privind Wizz Air. Sesizările pasagerilor din mai multe țări, centralizate la nivel european

Compania Wizz Air a transmis într-un răspuns pentru Euronews că zborurile Cluj-Lyon și Lyon-Cluj de sâmbătă au fost anulate „ca urmare a indisponibilității sloturilor de decolare și aterizare și a condițiilor meteorologice nefavorabile pe zborul anterior”. Astfel de anulări de zboruri au fost frecvente în toată Europa vara aceasta, iar autoritățile române, împreună cu cele europene, spun că vor apela la Comisia Europeană.

Amânări frecvente și zboruri anulate sunt experiența a mii de pasageri în această vară. Compania Wizz Air a stârnit din nou controverse după ce a anulat sâmbătă zborul Cluj-Lyon-Cluj.

Compania a transmis într-un răspuns pentru Euronews România că pasagerii au fost informați prin SMS și e-mail de situație, iar celor care au avut nevoie li s-a asigurat cazare. Pasagerii au la dispoziție opțiunea standard de a obține o reprogramare pe următorul zbor în limita disponibilității, de a primi 120% din suma achitată sub formă de credit de companie sau de a solicita rambursarea integrală a sumei plătite, se mai arată în răspunsul oficial.

Horia Constantinescu, președinte ANPC: Cu puțin timp în urmă, de la nivelul Ministerului Economiei s-au purtat discuții cu reprezentanții autorităților omoloage autorității noastre, de la nivel european, și s-au centralizat toate sesizările primite de fiecare dintre aceste autorități, din dorința de a se discuta cu Comisia Europeană pentru că situația companiei Wizz Air este una ce naște foarte multe situații ca cea întâmplată în acest weekend, la nivelul întregii Europe.

Secretarul de stat Bogdan Mândrescu de la Ministerul Transporturilor a transmis că, în urma sesizărilor făcute de Autoritatea Aeronautică Civilă Română la Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei, aceasta din urmă va face inspecții la Wizz Air Hungary și Wizz Air Malta.

Care ar putea fi sancțiunile pentru Wizz Air

Sancțiunea maximă, în caz de deficiențe grave, poate fi suspendarea sau revocarea certificatelor de operator aerian, situație în care Wizz Air nu va mai putea opera, până la remedierea deficiențelor. Acest caz, spun autoritățile române, este însă puțin probabil.

Până atunci, reprezentanții ANPC spun că au demarat acțiuni pentru ca pasagerii aflați în astfel de situații să primească măcar apă și mâncare, cât timp așteaptă pe aeroport.

Cetățenii români pot depune sesizări pe site-ul Centrului European al Consumatorilor România pentru rezolvarea problemelor cu compania aeriană Wizz Air.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE