Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Autobuze electrice într-un sat fără electricitate. Oamenii spun că au nevoie de drumuri asfaltate pentru a ajunge în stație

Într-un sat fără electricitate, care aparține de orașul Flămânzi, județul Botoșani, primăria se pregătește să trimită autobuze electrice, pentru transportul în comun. Oamenii apreciază gestul primarului, însă spun că ar avea nevoie și de drumuri pe care să ajungă la strada principală, pe unde vor trece autobuzele electrice. În ceea ce privește electricitatea, sătenii și-au pierdut definitiv speranța. Iar Edilul spune că investiția pentru a aduce curent electric în comunitatea de 50 de persoane depășește posibilitățile financiare ale orașului.

”De acum ne-am obișnuit. Avem panoul acela solar la care avem telefoanele. Mașina de spălat vedeți că e la altfel de curent, e la generator, la benzină. Mai avem un televizor și niște becuri, atât”, spune o localnică. 

Vestea că vor călători cu autobuze electrice i-a uimit pe săteni. Unii spun că de-abia așteaptă să le vadă la lumina lumânărilor.

”Ne chinuim așa cum putem, cu lumânări. Mai sunt panourile astea. (Reporter: Ce puteți face cu ele? Cât vă ajută?) Pai doar pentru lumina”, a menționat un localnic. 

”Este greu așa, este foarte greu. Dar ne-am obișnuit. Așa am crescut și eu. Înainte nu aveam nici panouri. Ne chinuiam cu lampă, lumânări, candelă. Dar e greu, că toți sunt acum învățați cu telefoane, televizor. Internet avem doar pe telefon. Dacă îți încarci telefonul, ai internet, dacă nu, nu. Vara mai e cum mai e, că e mai multă lumină naturală, dar iarna este mai greu. Trebuie să economisești, maxim un bec să stea aprins într-o cameră”, a precizat o altă localnică. 

Stâlpul de electricitate e la doar trei kilometri distanță de sat.

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi, a declarat pentru Monitorul de Botoșani: ”Am și făcut un studiu preliminar acolo, pentru cătunul respectiv. Costurile preliminare erau destul de mari pentru ceea ce privește bugetul nostru local. Dacă o să găsim o oportunitate de finanțe, eu știu, guvernamentală sau europeană, sigur că vom face și infrastructura electrică către cătunul acesta. Să știți că nu e singura localitate fără curent. Mai sunt și alte zone, în care, din păcate, rețeaua electrică nu a ajuns.” 

Autobuzele, încărcate în oraș

Autobuzele electrice care vor străbate satul fără electricitate au o autonomie de 100 de kilometri. Ele vor fi încărcate în oraș, la depou.

Dan Oloeriu, primarul orașului Flămânzi: ”Autobuzele au fost aduse la Flămânzi acum trei luni de zile. Din perioada respectivă suntem în procedură de omologare. Avem o perioadă între 15 și 30 de zile să facem recepția, adică proba celor trei autobuze și ulterior să le înmatriculăm. Probabil într-un timp foarte scurt o să înceapă să ruleze pe cele trei trasee de transport public. Traseele pot fi extinse ulterior și până la Balta Roșie. Sigur că luăm în calcul și aspectul ăsta.” 

Autobuzele electrice au fost inaugurate și chiar sfințite de un sobor de preoți, în prezența liderului liberal Nicolae Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE